Aktuálně

18. 1. 200912:22

Premiér ČR a předseda Rady EU M. Topolánek odletěl na summit do Egypta

Předsednictví EU vydalo prohlášení k izraelskému vyhlášení příměří v Gaze. M. Topolánek spolu s K. Schwarzenbegrem budou navíc jednat s premiérem Izraele.

Do egyptského Šarm aš-Šajchu na nedělní summit o situaci v Gaze odletěl premiér ČR a předseda Rady EU Mirek Topolánek s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbegrem. Vrcholnou schůzku v sobotu svolal egyptský prezident Husní Mubarak. Účastníky budou mimo představitelů předsednictví EU také francouzský prezident Nikolas Sarkozy, předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a řada šéfů vlád evropských zemí. Cílem schůzky je přijmout strategii pro dosažení trvalejšího příměří v Gaze a zajištění humanitární pomoci. Naše delegace byla pozvána jako předsednická země EU. Ze summitu se delegace přesune do Izraele, kam je na večeři pozval izraelský premiér Ehud Olmert.

Prohlášení předsednictví EU k izraelskému vyhlášení příměří v Gaze

Předsednictví vítá, že Izrael vyhlásil okamžité zastavení vojenských akcí v Gaze, a naléhavě vyzývá Hamás, aby se okamžitě a bezpodmínečně k tomuto příměří připojil. Opětovně vyzýváme obě strany, aby plně implementovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 1860.

Prioritou je nyní zajistit, aby v důsledku tohoto konfliktu nezemřeli další civilisté. Je proto životně důležité, aby potřebná humanitární pomoc, včetně potravin, paliva a lékařské pomoci, byla rychle a bez překážek doručena do Gazy a rozdělena jejím obyvatelům. Předsednictví vyzývá Izrael, aby okamžitě a v plném rozsahu otevřel své hraniční přechody s Gazou tak, aby pomohl zmírnit utrpení obyvatel Gazy.

Předsednictví sdílí obavy Izarele týkající se pašování zbraní do Gazy a vítá snahy USA a Egypta vedoucí k nalezení řešení tohoto problému.

Nedávná krize v Gaze pouze zdůraznila potřebu obnoveného a bezodkladného úsilí k dosažení celkového míru. EU je připravena napomoci vzniku nezávislého, demokratického, jednotného a životaschopného palestinského státu, existujícího v sousedství Izraele v míru a bezpečnosti. Předsednictví vyzývá Izrael a Palestinskou samosprávu, aby znovu zahájily svá jednání a zdůrazňuje důležitost Arabské mírové iniciativy jako hlavního elementu při pokroku v mírovém procesu.