Aktuálně

21. 1. 200916:03

Vystoupení předsedy rady ministrů zahraničí EU Karla Schwarzenberga v AFET

Ministr se ve svém vystoupení věnoval prioritám předsednictví České republiky v Radě EU. Velká část byla věnována Gaze a plynu.

Ve Výboru pro zahraniční věcí Evropského parlamentu se jedná o tradiční vystoupení ministra zahraničních věcí předsednické země a konalo se 20. ledna. Ve středu 21. ledna ministr K. Schwarzenberg´vystoupí na zasedání Severoatlantické rady (NAC) v Bruselu.

„Našimi prioritami v tuto chvíli je usilování o ukončení bojů jako podmínky pro zmírnění humanitární katastrofy v pásmu Gaza,“ uvedl ministr K. Schwarzenberg. Zdá se, že Izrael uskutečnil svůj hlavní záměr a může stáhnout své síly. Prohlášením svého vítězství je Hamás ze své strany připraven zastavit nepřátelské akce,“ dodal ministr zahraničí.

Dále K. Schwarzenberg vyzval k lepší kontrole hranic a to zejména mezi Egyptem a pásmem Gaza, kde jsou pašovány zbraně a uvedl, že by toto mohlo zahrnovat námořní operace Británie, Německa a Francie. Z Izraelské strany je pak cílem českého předsednictví dosáhnout otevření hranic a odstranění současné blokády.

Další část svého vystopení věnoval český ministr zahraničí problematice dodávek plynu, rozšíření EU a tzv. "východnímu partnerství" (více: Czech Presidency faces up to Gaza and gas dispute).