Aktuálně

22. 1. 20099:16

Mirek Topolánek pozval Vladimira Putina do Prahy – ten pozvání přijal

K pozvání došlo během včerejšího telefonického rozhovoru mezi předsedou Evropské rady a premiérem ČR a ruským premiérem.

Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek včera v telefonickém rozhovoru ocenil aktivní a konstruktivní přístup ruského premiéra při řešení krize vyvolané přerušením dodávek plynu přes území Ukrajiny do Evropské unie.

Český premiér během rozhovoru pozval ruského premiéra Vladimira Putina na bilaterální návštěvu České republiky a ruský premiér pozvání přijal. Datum návštěvy se upřesňuje.

Oba premiéři se rovněž shodli na tom, že se zintenzivní přípravy vrcholné schůzky na úrovni EU-Rusko, jejíž předpokládaný termín je červen 2009.

Vyjádření tiskového odboru vlády Ruské federace 2009-01-21-002

/překlad z ruštiny/

Z iniciativy české strany se uskutečnil telefonický rozhovor mezi předsedou vlády Ruska Vl. Putinem a premiérem Česka Mirkem Topolánkem.

Během rozhovoru obě strany konstatovaly uspokojení s obnovením dodávek plynu pro Evropu a všeobecným řešením regulace jeho tranzitu.

M. Topolánek vyjádřil uznání ruské straně za úsilí při řešení problému obnovení tranzitu ruského plynu do Evropy. Poté předseda vlády Vl. Putin podrobně a v detailech informoval premiéra České republiky o podmínkách dosažených s ukrajinskou stranou v ujednáních, jak pro dodávky plynu pro Ukrajinu, tak i podmínkách tranzitu.

Premiér Česka pozval Vl. Putina do Prahy. Předseda vlády Ruska s poděkováním přijal pozvání. Obě strany se domluvily, že přesné datum návštěvy bude dojednáno později diplomatickou cestou.