Aktuálně

28. 1. 200910:12

M. Topolánek se setkal s Johnem Monksem, tajemníkem EOK

Jednání s představiteli Evropské odborové konfederace se týkala sociálních dopadů nynější ekonomické recese.

Předseda Rady EU a premiér ČR Mirek Topolánek se setkal s představiteli Evropské odborové konfederace a Českomoravské konfederace odborových svazů vedenou generálním tajemníkem Evropské odborové konfederace (EOK) Johnem Monksem. Tajemník EOK předal premiérovi M. Topolánkovi Memorandum, ve kterém odboráři vždy na úvod každého předsednictví deklarují svá stanoviska k aktuálním prioritám předsednictví v Radě EU dané země. Představitelé Evropské odborové konfederace (EOK ) podotkli skutečnost, že Česká republika převzala předsednictví EU v období finanční krize, kdy dochází k propouštění a restrukturalizaci.

V Memorandu EOK je obsažena představa, jak čelit sociálním důsledkům krize, která mimo nejistoty zaměstnání přináší i politické riziko povzbuzení nacionalismu. V souvislosti s tím tajemník John Monks prohlásil: „Abychom se vyhnuli návratu k nacionalismu a protekcionismu, je nezbytné přijmout opatření reagující na starosti těch, kteří jsou krizí nejtíže zasažení.“ Podle tajemníka EOK musí být „odpověď na krizi evropská“.

Vzájemném jednání premiéra M. Topolánka a tajemníka J. Monkse se týkala nejen sociálních dopadů ekonomické recese. Oba představitelé se bavili o klimaticko-energetickém balíčku, volném pohybu pracovních sil – jedné z priorit českého předsednictví, rozšiřování EU a s tím spojených sociálních otázkách.

Na tiskové konferenci po jednání pak M. Topolánek uvedl: „Celá EU čelí ekonomickému poklesu, z toho vyplývajících problémů se zaměstnaností a celé řadě doprovodných jevů.“ Předseda Rady EU a premiér ČR dále zdůraznil, že se s generálním tajemníkem EOK shodli na řadě aspektů - mezi tím, že EU má v řešení krize podléhat společným pravidlům a musí mít společné řešení vzniklé krizové situace. Stejně tak podle premiéra je nutné postupovat společně i v oblasti energetiky.

Závěrem úvodního vystoupení premiér M. Topolánek řekl na adresu jednání s EOK: „Mimo standardních setkání, která jsou každého půl roku, jsme ochotní vést diskuzi, protože ekonomické problémy, ekonomická recese a dopady na jednotlivé členské země EU jsou takové, že to beru za krizovou situaci a za nutnost vytvářet a navazovat krizová partnerství nebo krizovou diskuzi“.

Více v připojené zvukové nahrávce z tiskové konference.