Aktuálně

30. 1. 20099:26

Premiér: S Rakouskem panují nadstandardní vztahy

Předseda vlády ČR Mirek Topolánek se setkal s novým rakouským spolkovým kancléřem Wernerem Faymannem.

Prioritními body jednání byly aktuální zahraničně-politická témata, včetně otázky volného pohybu pracovních sil v členských státech Evropské Unie. Oba představitelé také hovořili o energetické a finanční krizi nebo situaci v oblasti západního Balkánu a Blízkého východu. K těmto probíraným tématům premiér Mirek Topolánek uvedl, že si oba politikové vyměnili názory, jak vlády přistupují k řešení a jaké nástroje nalézají. „Nástroje jsou si velmi podobné a přístupy jsou téměř totožné,“ uvedl Mirek Topolánek dodal, že pochopitelně ekonomické zákony platí stejně jak v ČR tak Rakousku.

Představitelé se nevyhnuli probíráním témat, na které nemají Rakousko a Česká republika stejný názor. K tomu premiér M. Topolánek podotknul, že přesto jsou vztahy dobré: „Nadstandardní vztahy, které panují mezi našimi zeměmi jsou potvrzeny naší vzájemnou relací, nemyslím jenom osobní ale i politickou a pracovní.“

To umožňuje podle Mirka Topolánka, že je dnes již zvládnutá diskuze kolem jaderné energetiky i elektrárny Temelín, že obě strany se o tomto více informují. „A to že spolu nesouhlasíme, to by nemělo vzájemné vztahy do budoucna nějak poškozovat,“ řekl premiér M. Topolánek.

Poukázal na nesouhlas z české strany s rakouskou politikou volného pohybu pracovních sil: „Já jsem samozřejmě musel vyjádřit nesouhlas, míru nesouhlasu na volný pohyb,“ uvedl premiér a dodal, že toto vše je spíše otázka psychologická, že Česká republika nenaplňuje ani kvóty pro „pendlery“.