Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

2. 2. 20099:46

Rozhovor pro Euro: Evropa nás respektuje

Týdeník Euro: 2.2.2009, autor: Martin Shabu

Nebyl čas na silvestrovské vyspávání, říká vicepremiér pro evropské záležitosti

Měsíc v předsednickém sedle Evropské unie byl pro českou politiku ostrým startem. Během něj se totiž odehrálo několik krizí. Některé jsme předvídat nemohli, jiné jsme si způsobili sami. „Jsme připraveni na všechno,“ říká vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

* EURO: Hned v začátku českého předsednictví EU jsme byli svědky několika krizí - plynové, v Gaze nebo okolo díla Entropa. Jaká bude další?

VONDRA: Jsme připraveni na všechno. Předsednictví skutečně začalo prvního ledna ráno. Nebyl čas na nějaké silvestrovské vyspávání. Očekávali jsme sice výpadek plynu, ale nečekali jsme takový radikální střet mezi Moskvou a Kyjevem, jenž vedl k úplnému zastavení tranzitu na více než dva týdny. To nenastalo ani v době studené války, ani při tahanicích v posledních letech, které vedly ke snížení dodávek plynu o 30 až 40 procent. Myslím však, že jsme tím úspěšně prošli a získali si v Evropě respekt. Pocítil jsem jej i na poslední Radě pro všeobecné záležitosti v Bruselu.

* EURO: Objevily se však nové problémy. Má je s dodávkami plynu například Polsko. Pokračuje tedy krize?

VONDRA: Dohoda Moskvy s Kyjevem, premiérů Julije Tymošenkové a Vladimira Putina, vyřadila ze hry tradičního překupníka RusUkrEnergo. Není tajemstvím, že tato dohoda nebudí velké nadšení v kruzích okolo prezidenta Viktora Juščenka. Nedomnívám se, že by byla obnovena situace, za níž by byly všechny dodávky plynu přerušeny. Problém mají odběratelé v Polsku a Maďarsku, kteří měli kontrakty s RusUkrEnergo, a proto potřebují nalézt nějaké adekvátní řešení, aby dostávali plyn. To je však více v rovině obchodních vztahů. Nejde tolik o politiku.

* EURO: Vnímáte rusko-ukrajinský spor i jako vnitřní ukrajinský politický konflikt?

VONDRA: Lze to také chápat tak, že v zemi nastává předvolební boj. Není však možné, aby se rukojmími tohoto střetu stali dlouhodobě spolehliví odběratelé kdekoli v Evropské unii. Taková politika je v dnešní Evropě absolutně nepředstavitelná.

* EURO: Česká opozice hlasitě kritizuje mnoho kroků, které jste během předsednictví učinili. Je dosud reálná dohoda o neútočení?

VONDRA: Uvidíme. Hned na začátku jsme učinili dohodu a některé její prvky se naplňují. Premiér Mirek Topolánek 1. ledna oznámil začátek seriózní debaty o přijetí eura. Datum stanovíme na podzim. To byl kupříkladu jeden bod z oné dohody. Pokud jde o ratifikaci Lisabonské smlouvy, proces pokračuje v obou komorách Parlamentu. Podrobně to nyní projednávají výbory. Jsme otevřeni tomu, abychom před Evropskou radou, která má být v březnu i červnu, konzultovali agendu se sociální demokracií. V klíčových věcech, které se týkají předsednictví, vláda naplňuje předpoklady dohody. Chci věřit, že se sociální demokracie bude chovat rozumně a umožní ministrům účast na řádných setkání rady. Tedy i v době zasedání sněmovny.

* EURO: Příští týden má Prahu navštívit Konference výborů pro evropské záležitosti parlamentů EU. Příslušný výbor Poslanecké sněmovny však již mnoho měsíců nemá předsedu. Je to dle vás problém?

VONDRA: Za prvé, evropský výbor funguje. Nedávno jsem jej navštívil a normálně řádně jednal. Řídil jej jako zástupce poslanec ODS Jan Bauer. Za druhé, bylo by samozřejmě lepší, kdyby výbor předsedu měl. Nedomnívám se však, že by práce výboru byla paralyzována. Uvidíme, bude-li možná dohoda ohledně Kateřiny Jacques. Určitě by tuto funkci zvládla.

* EURO: Nedávno dostalo ministerstvo zahraničních věcí pokutu za únik utajovaných materiálů. Neuškodilo to renomé České republiky?

VONDRA: V zahraničí nám to práci nekomplikovalo. Nestalo se nám nic jiného, než co se už stalo jinde. Při návštěvě v Berlíně mi Němci sdělili, že podobný příběh měli. Kancléřka Angela Merkelová následně vydala pokyn nedávat vše do zápisů. Úniky vždy hrozí. Na jedné straně musíte předávat informace, aby je sdílelo více politiků a úředníků. Čím více lidí takové informace sdílí, tím lepší pro operativnost a úspěšnost vyjednávání. Na druhé straně se tím však zvyšuje riziko úniků. Co je důležitější? Větší míra utajení, nebo časový faktor? Hledat mezi tím rovnováhu je ďábelská volba. Učinili jsme patřičná opatření. Domnívám se, že se únik takového rozsahu již nebude opakovat.

* EURO: Jaké opatření jste přijali?

VONDRA: Bavil jsem se o tom s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Učinili jsme dohodu. Dál se k tomu nechci vyjadřovat. Domnívám se, že jsem to už popsal dostatečně.

* EURO: Ze závěrů prosincové schůzky Evropské rady pro ČR vyplývá, že má připravit zvláštní právní záruky pro Irsko, aby se na Smaragdovém ostrově mohlo konat druhé referendum o přijetí Lisabonské smlouvy. Jak jsme daleko?

VONDRA: To je citlivá věc. A všichni to vědí. V prosinci byla s Irskem vyjednána politická dohoda. Irsko se na Evropské radě zavázalo, že vyhlásí během tohoto roku druhé referendum. Výměnou za to mu EU poskytne záruky v oblastech, které jsou pro ně obzvlášť citlivé. Jeden problém souvisí s počtem komisařů - zachovat nadále princip jedna země jeden komisař. To nepochybně znamená úpravu v základním právu. Deklarace k irským zárukám, která se během českého předsednictví musí ve druhém čtvrtletí vypracovat nad rámec současných úprav, není ohledně Irska ničím novým. Nebude to vyžadovat dodatečnou ratifikaci ostatními členskými státy. Není nyní na nás, abychom určovali, jak by to mělo být. Jakmile Irsko s nějakým návrhem přijde, sedneme si a budeme jednat.

* EURO: Budeme chtít vše vyřešit co nejrychleji, nebo Češi tento problém s úlevou předají Švédům?

VONDRA: Bude to složité vyjednávání. Není to přece tak, že se někdo pere o to být první. Není to ani hra na černého Petra, při níž se všichni bojí, komu zůstane v ruce. Snažíme se o řešení, ve kterém bude Irsko sedět na palubě parníku a ostatním členům posádky nevznikne problém, že by z něj museli vyskakovat.

* EURO: Jaký počet komisařů by vyhovoval České republice?

VONDRA: Redukovaná Evropská komise nahrává větším státům. Jsou-li však komisaři takzvaně do počtu a mají-li taková portfolia, například pro mnohojazyčnost, vede to přirozeně k tendenci vytvářet si agendu a vtělovat ji do různých předpisů a direktiv. V současné době je pro nás mnohem důležitější vytvořit v ratifikačním procesu skutečné záklopky, aby se nekontrolovaně nepřenášely další kompetence do Bruselu. Pokud bude český úředník nebo politik vystaven tlaku, že se něco najednou musí rychle schválit, je vždycky výhodnější vytáhnout červenou kartu ze saka a říct: „Sorry, ale musím se jít zeptat do Parlamentu.“

* EURO: Kdyby se opakovala situace z prosincového kongresu ODS a volil byste mezi Pavlem Bémem a Mirkem Topolánkem, tentokráte na post českého eurokomisaře, komu byste dal přednost?

VONDRA: Tuto otázku prozatím neřešíme. Vždy jsem říkal, že je důležité, abychom byli schopní získat zajímavé portfolio, které má pro ČR význam. A mohli jsme něco skutečně ovlivnit, budou-li například dotčeny naše přímé zájmy. Nechceme portfolio, v němž jsou kompetence slabé nebo nulové. Nejprve si musíme zodpovědět otázku „co“, abychom mohli hledat odpověď na otázku „kdo“.

* EURO: Jaký je však váš názor?

VONDRA: Je důležité, aby to byl člověk s nějakými kontakty a znal materii. Asi by mělo smysl ucházet se o energetické portfolio. Energetika je pro nás klíčovým tématem. Pokud by Mirek Topolánek projevil zájem, byl by dobrým uchazečem. To je však pouze moje soukromá úvaha. Topolánek je dobrým premiérem. Nevidím jediný důvod, proč by neměl zůstat ministerským předsedou.

Více na: www.euro.cz

***

SOUVISLOSTI

Irská otázka * Loni v prosinci EU vyjednala s Irskem politickou dohodu. * Irsko se na Evropské radě zavázalo, že vyhlásí během tohoto roku druhé referendum. * Výměnou za to mu EU poskytne záruky v oblastech, které jsou pro ně obzvlášť citlivé.