Aktuálně

2. 2. 200913:23

Premiér: Většina cílů vládního programu byla již splněna

Zítřejší zasedání NERV bude podle premiéra Mirka Topolánka ve znamení „redukce nápadů“.

Na tiskové konferenci po jednání vlády dnes premiér uvedl, že ze 182 cílů vládního programu bylo 57 procent splněno. Realizováno bylo 103 projektů a v současnosti je předloženo k realizaci dalších šest. Mirek Topolánek k tomu dodal, že devět opatření má zpoždění.

Své vystoupení po zasedání vlády však premiér především věnoval hodnocení a přehledu prvního měsíce českého předsednictví Radě EU.

Pohled zpět podle předsedy rady EU a premiéra ukázal, že i přes obavy mnohých, že Česko po organizační stránce předsednictví nezvládne, konstatoval, že organizační stránka byla zvládnutá až na drobnosti, o kterých organizátoři vědí. Kladem bylo, podle premiéra M. Topolánka to, že Česká republika s předvídavostí prosadila témata týkající se jak Blízkého východu, tak energetiky.

Premiér pak přednesl, které akce předsednictví jsou ve velkém očekávání. Vzhledem k dopadům celosvětové ekonomické krize to bude 18. a 19. března jednání Evropské rady, kde bude zhodnocena implementace v prosinci schváleného plánu obnovy. Podle slov M. Topolánka zde Česko přednese i některé výsledky práce Národní ekonomické rady (NERV). V souvislosti s řešením krize premiér zdůraznil , že existuje rozdíl v možnostech jejího řešení mezi tzv. velkými a malými zeměmi. Problémy státních dluhů pak bude řešit zasedání ECOFIN.

Zítřejší jednání NERV bude podle premiéra ve znamení „redukce nápadů“. Půjde již také o to, aby opatření dostala legislativní podobu. Mirek Topolánek pak opatření rozdělil do dvou skupin. Ta, která lze řešit krátkými legislativními novelami a ta, která budou brána jako větší opatření. Použil i další kritérium těchto opatření na trvalá a dočasná.

V pohledu ještě na celoevropskou problematiku se premiér zmínil o tom, že z jednání v Budapešti o plynovodu Nabucco vyplynulo, že tento projekt nemůže konkurovat projektu North Stream a bude na tuto jižní cestu pro plyn ze strany EU investováno 250 milionů eur.

Premiér a předseda Rady EU nemohl nezmínit páteční jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem v Bruselu a v souvislosti s tím summit EU – Čína, který se má konat v Praze.