Aktuálně

4. 2. 200917:35

Vyjádření ministra Cyrila Svobody k tiskové zprávě ČSSD z 3.2.2009

Vyjádření ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody ke včerejší tiskové zprávě ČSSD na téma čerpání evropských dotací.

Systém tvořený 24 operačními programy, který se záhy začal ukazovat jako mimořádně administrativně složitý a zatěžující, vznikl za vlády ČSSD. Cyril Svoboda, ministr vlády ČR, předseda Legislativní rady vlády ČRČerpání pro období 2007 – 2013 nemohlo začít k 1. lednu 2007, protože tehdejší vláda nebyla schopna dojednat v Bruselu tzv. Národní strategický referenční rámec. Ten byl vyjednán až vládou současnou. Tvrzení ČSSD, že ČR čerpá v současnosti evropské dotace se zpožděním, je neopodstatněné. „Jsem přesvědčen, že tuto skutečnost předseda ČSSD Jiří Paroubek jako bývalý ministr pro místní rozvoj a předseda vlády dobře ví,“ prohlásil Cyril Svoboda. Česko má již schváleno více než 4000 projektů za 140 miliard korun.
Nutno zdůraznit, že o peníze je třeba nejprve požádat, avšak zájemci je dostanou zpětně až po realizaci projektů a jejich důkladném auditu a certifikaci, což většinou trvá několik měsíců. EURO_ilustraceProgramy SROP a JPD 2 byly sice určeny pro programovací období 2004 - 2006, nicméně tvrzení Jiřího Paroubka, že prostředky z uvedených programů byly vyčerpány díky aktivitě vlády ČSSD jsou zavádějící. Jiří Paroubek totiž opomněl uvést, že koncem roku 2006 sice skončilo faktické podávání projektů, avšak v následujících dvou letech bylo nutné dovést do zdárného konce proces administrace a certifikace projektů tak, aby bylo vůbec možné finanční prostředky z EU reálně vyplatit. Navíc byla Bruselem České republice nabídnuta možnost prodloužení lhůty na dočerpání peněz z předchozího programovacího období až do konce června letošního roku. Díky tomu dojde k téměř úplnému vyčerpání všech prostředků určených pro Česko na období 2004 – 2006 (ke konci roku 2008 vyčerpáno již 92 % alokace).

„Z těchto důvodů jsem osobně navrhl Jiřímu Paroubkovi, abychom společně oslovili občany ČR a informovali je o čerpání prostředků z EU. Tak by se jasně potvrdilo, že informace MMR jsou přesné a pravdivé,“ dodal ministr Svoboda.