Aktuálně

7. 2. 20098:59

Poslední vrtulníky předány Afghánské národní armádě

Dne 7. února 2009 odletěla skupina odborníků z LOM PRAHA s.p. do Kábulu, aby zabezpečila předání posledních 3 kusů vrtulníků Mi-24V (trupová čísla 116, 117 a 118), které Afghánská národní armáda získá darem od Ministerstva obrany České republiky.

PILOT_VRTULNIK-MI24V_ilustraceNa místě proběhne montáž po přepravě, oživení vrtulníků a příprava k záletu. Lze také očekávat další pokračování spolupráce a poskytování služeb LOM PRAHA s.p. z detašovaného pracoviště v Kábulu nejen pro Armádu České republiky, ale i pro zahraniční zákazníky.

Armáda České republiky poskytla afghánské armádě celkem 12 kusů nepotřebných vrtulníků, z toho šest vrtulníků Mi-17 a šest Mi-24. Rozhodnutí o poskytnutí tohoto daru vzešlo z žádosti afghánského ministra obrany z roku 2006 o pomoc při dovybavení Afghánské národní armády. Na jejím základě vrchní velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE, Supreme Headquarters Allied Powers Europe) rozeslalo členským zemím Severoatlantické aliance požadavek na rozšíření bojového potenciálu Afghánské národní armády formou daru. Vláda ČR vyslovila s darováním vrtulníků souhlas.

Jedná se o stroje, které byly z užívání Armády České republiky vyřazeny pro jejich nadbytečnost. Darovací smlouva byla podepsána v říjnu 2007. Tři stroje Mi-17 byly oficiálně předány v listopadu 2007, další tři koncem června letošního roku. K předání prvních tří vrtulníků Mi-24 afghánské straně došlo začátkem prosince 2008.