Aktuálně

9. 2. 200916:39

José Manuel Barroso: Vynikající začátek českého předsednictví

Text předsedy Evropské komise zveřejněný v bulletinu českého předsednictví v Radě EU.

Česká republika skvělým způsobem zahájila své předsednictví Evropské unie

Zatímco novoroční oslavy byly v plném proudu, musela se česká vláda vypořádat s prvním velkým úkolem svého předsednictví. Kvůli sporu o plyn mezi Ruskem a Ukrajinou se Evropa ocitla nikoli vlastní vinou v obtížné pozici. České předsednictví a Komise pracovaly dnem a nocí po celé tři týdny, aby spor vyřešily a obnovily dodávky plynu. Chtěl bych vyjádřit uznání premiéru Topolánkovi a jeho spolupracovníkům za vynikající práci a poděkovat za velmi úzkou spolupráci během tohoto období.

Naším nejdůležitějším úkolem je navázat na rozsáhlou a koordinovanou reakci Unie na hospodářskou krizi. Musíme chránit naše občany a současně odmítnout protekcionismus. Sem patří krátkodobá opatření k zachování a vytvoření pracovních míst, včetně stimulace bank k opětovnému půjčování peněz. Je třeba pokročit při přestavbě globálního finančního systému. Musíme zajistit, aby se prostředky vydané na řešení této krize staly rovněž investicemi do dlouhodobě udržitelné prosperity. Ve středu 11. února se premiér Topolánek zúčastní schůze Komise a pak se spolu sejdeme na zvláštní schůzce, abychom projednali, jaké příští kroky by Evropa měla podniknout v reakci na tuto mimořádnou výzvu.

České předsednictví řeší s velkým nasazením a kompetentností celou řadu jiných problémů. Evropská komise se vždy bude snažit pomoci všude tam, kde to bude možné.

José Manuel Barroso