Aktuálně

20. 2. 20098:35

Vláda bude jednat o pomoci Gaze

Dnes od 14 hodin zasedá vláda. Projedná rovněž poslanecký návrh na prodloužení doby deregulace nájemného.

Vláda se dnes mimořádně sejde v budově Poslanecké sněmovny, na jednání se její členové přesunou odpoledne z poslanecké schůze. Příští týden bude část ministrů zaneprázdněna evropskou agendou.

Odpolední zasedání vlády se bude mimo jiné zabývat návrhem poslanců KDU-ČSL a ČSSD novely zákona jejímž účelem je prodloužení doby deregulace nájemného. Navrhují prodloužení o dva roky, tj. k 1. lednu 2012 z důvodu vyššího růstu nájemného proti původním předpokladům. Opatření by se mělo týkat bytů v hlavním městě Praze, v obcích Středočeského kraje s počtem obyvatel k 1. lednu 2009 vyšším než 9 999 a ve městech České Budějovice, Plzeň, Karlovy Vary, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Jihlava, Brno, Olomouc a Zlín.

Dalším bodem netradičně termínovaného zasedání kabinetu je senátní návrh novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách. Současná právní úprava podnikání na loterním trhu je již překonaná a nevyhovuje současným požadavkům, a proto navrhována koncepčně zcela nová právní úprava. Návrh mimo jiné uvádí tyto změny:

- omezit povolování nových her, které zákon o loteriích neupravuje

- zakázat provozování loterií a jiných podobných her tzv. distančním způsobem

- posílit roli obcí při regulaci všech hazardních her provozovaných na jejich území

- definovat pojem „kasino“ a blíže vymezit jeho náležitosti.

Tento návrh se však dostává do kolize s tím, že v březnu má být projednáván vládní návrh věcného záměru zákona o provozování sázkových a jiných podobných her, přičemž nabytí účinnosti nového „herního“ zákona se předpokládá od 1. července 2010.

Humanitární pomoc Gaze je dalším bodem jednání vlády. Předpokládá se, že vláda schválí poskytnutí mimořádných finančních prostředků na humanitární pomoc pro Gazu ve výši 10 mil. Kč. V lednu bylo zasláno již pět milionů korun na pomoc Gaze. Částka jde z rozpočtové kapitoly Ministerstvo zahraničních věcí. Hlavním záměrem je, aby se Česká republika jako předsednická země EU výrazně podílela na účinné humanitární pomoci Gaze, která je postižena rozsáhlou humanitární krizí v souvislosti s lednovým ozbrojeným konfliktem i s přetrvávající blokádou.

O formách poskytnutí humanitární pomoci bude rozhodnuto po donorské konferenci v Káhiře. Pomoc by měla být poskytnuta prostřednictvím organizací, které v oblasti dlouhodobě působí.

Dalšími projednávanými body budou: Evropská agenda a zpráva o plnění úkolů uložených vládou za leden 2009. Z bodů bez rozpravy si zasluhuje pozornost informace ministra financí "Makroekonomická predikce České republiky" .