Aktuálně

20. 2. 200914:57

Premiér M. Topolánek ve Sněmovně

Mimo jiné zde před poslanci uvedl, že se vláda nebude pochopitelně zabývat pouze agendou protikrizového plánu, ale standardně bude plnit své další povinnosti.

V rozpravě zazněla celá řada návrhů, nápadů. Já chci říci, že nebylo cílem do tohoto balíčku vkládat věci, které standardně patří do starostí každé vlády, jako jsou protikorupční opatření, větší pozornost při takovém množství peněz na veřejné zakázky a celá řada těch věcí, které tady zaznívaly.

Já vás ubezpečuji, že vláda nebude mít agendu pouze protikrizový plán, ale standardně bude plnit své povinnosti i v těch dalších oblastech, které se týkají i toho, co říkal třeba kolega Hovorka. To, v jaké žijeme turbulentní době, dokladuje rozptyl všech predikcí, které se na nás v posledních dnech hrnou. Z dneška, a to je jenom jako ukázka toho rozptylu, zpráva Světové banky, která predikuje České republice na rok 2009 růst 2 %.

Já nad tím nijak nejásám. Já tím chci jenom dokladovat, abychom na jedné straně nepropadali beznaději, na druhé straně prostě žádnému nadšení z jakékoliv predikce, z jakéhokoliv mediálně prezentovaného vývoje. Musíme fakticky čelit podle mě velkému problému, a to musíme jedině společně.

Svět po této krizi bude nepochybně jiný - ekonomicky, sociálně, obchodně a možná i politicky. Stejně jako po 11. září je dnes svět jiný i bezpečnostně. Já vás žádám jménem občanů, kterými se tak často všichni zaštiťujete. Přestaňme bojovat minulé války. Připravujme se na současnou a hlavně na ten "the day after", aby to nebyla mrtvá krajina jako po jaderném výbuchu, abychom dali lidem naději do budoucna a dnes jistotu, že je v tom nenecháme.

Nevím, jestli jsme schopni se připravit na tisíciletou vodu. Tedy vím, všichni víme, že to v podstatě nelze. Připravme ale lidi, firmy a sami sebe mentálně na to, že bude o něco hůř. Pomožme jim i sobě s posunem vnímání reality a postarejme se o nejpotřebnější a hlavně odložme ideologické brýle, populismus a nepropadejme hysterii.

Česká ekonomika je jako malá, pevná loď na rozbouřeném moři globálních problémů. Loď se může kdykoliv převrátit, do přístavu je daleko. My ale máme plnou odpovědnost, a to všichni, do toho přístavu loď vést a já vás o to žádám.

Děkuji za pozornost.

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR