Aktuálně

23. 2. 20098:48

Jednání evropských zemí skupiny G20 v Berlíně

Předseda vlády M. Topolánek se s ministrem financí M. Kalouskem zúčastnili tzv. "minisummitu" předcházejícího vrcholnou schůzku 1. března v Bruselu.

Český premiér Mirek Topolánek se jako předseda Evropské rady zúčastnil jednání evropských zemí skupiny G20, kterou do Berlína svolala spolková kancléřka Angela Merkelová.

Kromě Velké Británie, která skupině G20 předsedá a která bude 2. dubna hostit v Londýně její vrcholnou schůzku, se rozhovorů dále zúčastnili zástupci Francie, Itálie, Španělska a Nizozemska, za ostatní země platící eurem Lucembursko a také představitelé Evropské komise a Evropské centrální banky.

Spolková kancléřka Angela Merkelová uvedla, že z jednání vyplynula doporučení, která se mohou stát základem společného postupu proti finanční krizi: především přísnější dohled Mezinárodního měnového fondu, důslednější kontrola finančních trhů - včetně tzv. daňových rájů - a sjednocení pravidel pro mezinárodní ratingové agentury.

Předseda Evropské rady Mirek Topolánek zdůraznil, že země Evropské unie se musejí shodnout na společných principech, jak dopadům finanční krize čelit, a obnovit především důvěru v jednotný trh. Jakékoli projevy protekcionismu podle jeho slov mohou integritu evropského trhu porušit a způsobit další škody. Tomuto cíli bude věnován i neformální summit Evropské unie, který české předsednictví svolalo do Bruselu na 1. března.

Český premiér se na okraj jednání sešel k bilaterálním rozhovorům s Angelou Merkelovou a guvernérem Evropské centrální banky Jeanem Claudem Trichetem. Při pracovním obědě hovořil rovněž s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, ale plánovanou schůzku mezi čtyřma očima oba představitelé odložili kvůli prodlouženému jednání skupiny G20 na 1. března do Bruselu.

Jednání s A. Merkelovou
Obsahem rozhovoru se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou byl komunitární příspěvek Plánu obnovy, který má podle návrhu Evropské komise umožnit využití 5 mld EUR z rozpočtu EU k okamžité ekonomické pomoci v oblasti infrastruktury a energetiky. Podle Mirka Topolánka musí projekty financované z této části prostředků Plánu obnovy respektovat principy finanční vyváženosti, prokazatelně zvýšit energetickou bezpečnost unie a spravedlivé musí být i jejich geografické rozložení.



Jednání s J. C. Trichetem
Tématem schůzky guvernérem Evropské centrální banky, jíž se účastnil i český ministr financí Miroslav Kalousek, byly možnosti obnovení důvěry ve finanční trhy a oživení investic na straně evropských bank i podniků. „Pohybujeme se v nelineární době, kdy nelze používat klasické ekonomické modely a teorie a předvídat další vývoj,“ uvedl Jean Claude Trichet s tím, že absence jasného výhledu komplikuje obnovení důvěry v tržní mechanismy.

Po schůzce J. C. Trichetem pak premiér M. Topolánek prohlásil: „Z bludného kruhu, kdy pokles investic snižuje poptávku firem po půjčkách, může evropskou ekonomiku vyvést obnovení důvěry spotřebitelů na jedné a peněžních ústavů na druhé straně, nikoli další kolo zvyšování státních dluhů“ .