Aktuálně

27. 2. 200912:05

O víkendu je poslední možnost vidět unikátní výstavu nejvyšších státních vyznamenání

Řády a vyznamenání zemí Evropské unie čeká poslední víkend v Hrzánském paláci. Poté se vrátí do všech států Unie a na dlouhou dobu je nebude možné spatřit pohromadě. Je to poslední příležitost navštívit výstavu Krása evropské faleristiky, kterou dosud vidělo 9 500 návštěvníků.

Mezi nejcennější exponáty výstavy patří dánský Řád slona, založený již v polovině 15. století. V současné době je udělován zpravidla jen členům panovnických rodů, spřízněných s dánským královským rodem, a hlavám států. Na českém území byl pouze třikrát, jeho nositeli byli Tycho de Brahe, polní maršál Karel I., kníže Schwarzenberg a prezident Tomáš G. Masaryk. Řád se po smrti nositele vrací do Dánska, proto není zastoupen ve faleristických sbírkách a téměř se nevystavuje.

Nejrozsáhlejší kolekci zapůjčili Španělé, a to Řád Isabely Katolické. Ten je na výstavě představen ve všech třídách, a to v různých formách udělovaných zvlášť mužům a zvlášť ženám. Obdobně rozsáhlou kolekci poskytli Maďaři, Záslužný řád Maďarské republiky v občanské i vojenské skupině a zároveň s tzv. miniaturami.

Úřad vlády ČR tuto unikátní výstavu pořádá ve spolupráci se všemi státy Evropské unie, Kanceláří prezidenta republiky, Národním muzeem a Vojenským historickým ústavem. Záštitu převzali předseda Evropské rady a český premiér Mirek Topolánek a vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Výstava končí v neděli a je zdarma

Výstava s názvem Krása evropské faleristiky – Vyznamenání členských zemí Evropské unie skončí v neděli 1. března 2009. O víkendu jsou řády k vidění v prostorách Hrzánského paláce od 10 do 17 hodin. Palác se nalézá v ulici Loretánská 9 na Praze 1. Vstupné je volné. Další informace jsou na http://faleristika.vlada.cz