Aktuálně

2. 3. 200915:06

Vláda schválila zákony z Národního protikrizového plánu

Snížení sazby sociálního pojištění a zkrácení doby odpisů dnes schválila vláda. Obě novely zákonů jsou realizací schváleného Národního protikrizového plánu.

Schvalené novely mají zmírnit dopady celosvětového hospodářského útlumu na českou ekonomiku. Změny v insolvenčním zákonu vláda projedná ve čtvrtek.

„Byly schváleny všechny tři novely. Nyní ještě proběhne jednání, kdy budeme chtít zakomponovat do insolvenčního zákona změny, které se týkají i reflexe na stávkující skláře a to jsou například výplaty mezd,“ řekl k dnešnímu jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Snížení sociálního pojištění

Vláda chce schváleným opatřením na straně zaměstnanců zvýšit proporcionálně čistou mzdu zaměstnancům všech příjmových skupin. Celkem fyzickým osobám zůstane 18 mld. Kč. „Opatření by mělo přinést 50 až 60 tisíc pracovních míst,“ říká ke schválenému návrhu místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Zrychlené odpisy

Schválené trojnásobné zrychlení předpisů předkládá vláda parlamentu ke schválení, je to další z legislativních nástrojů z NPP. „Je to pro všechny, kteří zvažují zakoupení techniky, počítače, automobily, traktory apod. Návrh nabízí zvýhodněné podmínky pro takové podnikatele. Je to propojeno s odkladem platit zálohy na daně pro OSVČ a pro podniky do pěti zaměstnanců. Pevně věřím, že tento návrh parlament schválí,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

Všechny tří návrhy vláda předloží Poslanecké sněmovně najednou, hlasovat se podle premiéra budou jednotlivé zákony zvlášť. Více o schválených bodech a Národním protikrizovém plánu vlády najdete na www.vlada.cz.