Aktuálně

3. 3. 20098:10

Nákup obrněných transportérů

Součástí návrhu smlouvy na nákup jsou i offsetové programy, jejichž hodnota bude 150 % celkové ceny zakázky.

Vláda České republiky na svém zasedání 2. března vyslovila souhlas s uzavřením smlouvy na dodávku 107 kusů kolových obrněných transportérů pro Armádu ČR včetně logistického i výcvikového zabezpečení s dodavatelem společností DEFENDIA CZ s.r.o. Celková výše zakázky bude činit 14,399 miliardy Kč včetně DPH. Podpis smlouvy se předpokládá v brzké době.

Moderní kolové obrněné transportéry jsou jedním z hlavních druhů vojenské techniky pro plnění rozhodujících úkolů AČR při obraně České republiky i v aliančním rozsahu. Zároveň zásadně zvyšují schopnosti AČR při ochraně obyvatelstva v krizových situacích nevojenského charakteru na vlastním území (povodně, průmyslové havárie), a to zejména jako vysoce mobilní prostředky pro evakuaci z ohrožených a rizikových oblastí, prostředky průzkumu a monitorování či prostředky sofistikovaných mobilních míst velení a řízení.

Offsety

Nedílnou součástí návrhu smlouvy jsou i offsetové programy. I přes pokles objemu zakázky se podařilo vyjednat offsetovou povinnost v původně dohodnuté procentuální výši. Celková hodnota offsetového programu bude činit 150 % celkové ceny zakázky, tj. minimálně 18,151 mld. Kč. Z toho 40 % budou představovat tzv. přímé offsety, které mimo jiné významně přispějí k zachování strategické výrobní kapacity a pracovních míst ve vojenských opravárenských podnicích VOP 025 Nový Jičín, s.p., a VOP 026 Šternberk, s.p. Stěžejní bude role podniku v Novém Jičíně, kam bude převedena výroba devadesáti kusů obrněných transportérů. Projekt KOT bude klíčovým programem VOP 025 v nejbližších pěti letech.

Na offsetových programech se dále budou podílet mimo jiné následující firmy: DICOM (výroba a dodávka radiostanic), MESIT (výroba a dodávka vnitřních komunikačních systémů vozidla), Letecké přístroje Praha (výroba a dodávka diagnostického systému vozidla a bojového vozidlového informačního vybavení), MEOPTA Systems (výroba a dodávka pozorovacích a přístrojů nočního vidění), Colorlak (výroba a dodávka maskovacích nátěrových systémů) a další.

Díky offsetovým programům dostanou české firmy dlouhodobé zakázky, do kterých se zapojí v rámci českého průmyslu 3500 až 4000 zaměstnanců. Ve prospěch českých firem budou sjednávány budoucí služby spojené se zajišťováním dodávek náhradních dílů, munice a spotřebovávaných provozních hmot. I záruční a pozáruční servis bude zajištěn českými subjekty, a to po celou dobu životního cyklu (minimálně 20 let).

Nad rámec offsetů se počítá s VOP 025 Nový Jičín, s.p., i do budoucna jako subdodavatelem koncernu General Dynamics (mateřská společnost firmy Steyr) pro dodávky do třetích zemí.

Technické údaje

Návrh smlouvy počítá s dodávkou 107 kusů kolových bojových vozidel (KBV) a kolových obrněných transportérů (KOT) Pandur II 8x8 v celkem šesti modifikacích: kolové bojové vozidlo pěchoty v počtu 72 kusů, kolové bojové vozidlo vozidlo velitele roty v počtu 11 kusů, kolové bojové vozidlo průzkumné s lokátorem v počtu osmi kusů, kolové bojové vozidlo průzkumné bez lokátoru v počtu osmi kusů, kolový obrněný transportér ženijní v počtu čtyř kusů a kolový obrněný transportér zdravotnický v počtu čtyř kusů. Dodávky vozidel se uskuteční v letech 2009 - 2013.

Vozidla schopná plavby disponují motory o výkonu 335 kW s přibližně poloviční spotřebou paliva oproti pásové technice a plní normu EURO 2. Budou vybavena vyspělými senzory pro sledování bojiště a vedení palby s dálkou detekce cíle na několik tisíc metrů, moderními komunikačními prostředky, včetně vnitřního datového spojení pro vojáka 21. století a systémy ochrany proti radiaci a otravným látkám v ovzduší. Rozměry a hmotnost vozidel přitom umožňují jejich transport prostředky strategické letecké přepravy.

S nasazením nového kolového obrněného transportéru v zahraničních operacích AČR předběžně počítá již v průběhu roku 2009.

Obrněné transportéry budou zařazeny do výzbroje jednotek 4. brigády rychlého nasazení a Ředitelství výcviku a doktrín k zabezpečení výcviku osádek .

Zdroj: MOČR