Aktuálně

12. 3. 200919:59

Premiér: 10 let v NATO - úspěšné a přelomové

Předseda vlády zhodnotil naše působení v alianci na setkání s médii před jednáním s generálním tajemníkem Jaap de Hoop Schefferem.


U příležitosti oslav deseti let vstupu České republiky do NATO přivítal premiér Mirek Topolánek v sídle vlády generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera. Ještě před samotným jednáním se premiér a šéf NATO setkali s novináři a oba státníci přednesli proslovy.

Premiér Mirek Topolánek ve své řeči nejen kladně zhodnotil naše desetileté působení v alianci: „Deset let beru za úspěšné a přelomové“, ale ocenil samotnou alianci, která podle něj za celých šedesát let své existenci nezměnila svůj charakter organizace bojující za obranu svobod a hodnot.

K působení České republiky v alianci pak zmínil: „Deset let pro nás představovaly daleko větší garance bezpečnosti a také daleko větší spoluzodpovědnost.“ Přitom spoluzodpovědnost, zdůraznil premiér Mirek Topolánek, se dnes netýká jen dění ve státech NATO, ale i v globálním světě.

U příležitosti výročí NATO předal premiér Mirek Topolánek generálnímu tajemníkovi NATO Jaap de Hoop Schefferovi medaili Karla Kramáře. Medaile mu byla udělena mimo jiné za reformy NATO a že aliance pod jeho vedením přestala dělit státy na "malé" a "velké".