Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

11. 1. 200911:40

Otázky V.Moravce:V Gaze bez znatelného pokroku

ČT1: 11.1.2009, moderátor: Václav Moravec

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Do třetího týdne vstoupila vojenská operace Izraele proti radikálnímu palestinskému hnutí Hamas v pásmu Gazy. Boje pokračují na vzdory čtvrteční rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Důvod? Izrael ani Hamas na její podmínky nepřistoupily. Boje se snaží ukončit jako prostředník Egypt, který od čtvrtka vyjednává s oběma stranami konfliktu a evropskými diplomaty o podmínkách navrhovaného příměří. Podle diplomatů jsou ale rozhovory zatím neúspěšné. Humanitární krize v pásmu Gazy se zhoršuje.

obyvatelka Gazy
--------------------
Nespíme, schováváme se s mužem a dětmi v jednom pokoji. Buďto zemřeme společně jako mučedníci nebo budeme společně žít. Vydržíme, i kdybychom měli jíst písek.

obyvatel Gazy
--------------------
Nemáme dost chleba, skoro všechny pekárny jsou zavřené.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Evropská unie naposledy v pátek vyzvala obě strany bojující v pásmu Gazy k respektování rezoluce, kterou ve čtvrtek přijala Rada bezpečnosti Organizace spojených národů. České předsednictví evropské sedmadvacítce dalo najevo znepokojení nad pokračujícími boji. Jaký bude další krok, pane vicepremiére, když není dodržována už tři dny ona rezoluce Rady bezpečnosti OSN, jaký krok přijde?

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Ta rezoluce sice není dodržována, ale probíhají intenzivní jednání o tom, aby co nejdřív bylo možno nastolit podmínky k tomu příměří. Rozumíte, příměří můžete mít tehdy, pokud jsou k němu ochotny obě strany a zatím izraelská strana řekla, že k tomu ještě ochotna není a vy prostě nemáte prostředky, jak ji k tomu donutit než pokračovat v těch jednáních a ta jednání se vedou v podstatě o třech věcech. Jedna je příměří, druhá jsou humanitární dodávky do Gazy a třetí je, zabránit pašování zbraní vlastně z území Egypta těmi tunely na území Gazy. A teď představy těch stran se liší o pořadí těchto bodů, jak k tomu přistoupit, protože Izraelci tvrdí, že příměří nejsou ochotni nastolit do té doby, než bude jasně zabráněno těm, těm dodávkám zbraní do Gazy a zároveň Egypt, který, bych řekl, hraje velmi důležitou roli u těch diplomatických jednání, zatím nedovolil, aby byli rozmístěni mezinárodní pozorovatelé třeba právě z Evropské unie na hranicích mezi Egyptem a Gazou, kde ústí ty tunely, čili podle mého soudu bude se to ještě nějaký den takovýmhle způsobem se povedou ta jednání. Pak já věřím, že k tomu příměří dojde.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Očekáváte, že do oblasti zamíří premiér Mirek Topolánek po Karlu Schwarzenbergovi?

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Podívejte, já musím říct, chci tady říct jednu věc. Já jsem velice hrdý na to, že máme premiéra, který ze čtvrtka na pátek ve velice kritické situaci, kdy v Bruselu selhala ta jednání mezi Ruskem a Ukrajinou o té dohodě, jak monitorovat ten transit, se rozhodl jít do rizika. On se prostě rozhodl, to nemuselo dopadnou vůbec dobře ta, ta jednání. On přesto, protože věděl vlastně, jaká je situace, nejenom tady u nás, ale v zemích jako Bulharsko, Slovensko, Makedonie, tak se rozhodl, že prostě pojede a tu situaci zkusí vyřešit tou kyvadlovou diplomacií mezi Kyjevem a Moskvou. A ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Je na místě něco podobného i u toho blízkovýchodního konfliktu? Uvažuje, uvažuje české předsednictví o tom, že by bylo dobré, aby do oblasti jel Mirek Topolánek?

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Já si myslím, že v tuto hodinu o tom zatím neuvažujeme. Teď je tam delegace, kterou vede německý ministr Steinmeier, který je v pravidelném kontaktu s Karlem Schwarzenbergem. Já jsem s Karlem Schwarzenbergem mluvil než jsem přijel do studia. Oni měli dlouhý telefonický rozhovor. Jedna, dnešní den jedná, jedná ministr, německý ministr v Izraeli, pak pravděpodobně dojde k nějaké schůzce v rámci Evropské unie, aby se zase vyhodnotili tu situaci. Není myslím teď, den, kdy bychom měli učinit rozhodnutí, že jdeme i do rizika tam, protože přece jenom to je tisíciletý konflikt, je to trošku něco jiného než ten plynový.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
My teď právě zamíříme do Jeruzaléma, za dalším hostem Otázek, který je poradce a mluvčí izraelské ministryně zahraničí Jigal Palmor. Exkluzivní host Otázek. Přeji vám dobrý den do Jeruzaléma, děkuji, že jste přijal mé pozvání.

Jigal PALMOR, mluvčí izraelské ministryně
--------------------
Dobré odpoledne. A děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před dvěma dny v izraelském listu Haarec konstatoval, že čím déle trvá izraelská vojenská operace, tím méně je evropské veřejné mínění Izraeli nakloněno. Jak silně vnímáte toto riziko, že se evropské mínění obrací proti Izraeli?

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
To samozřejmě problém je, který zvažujeme, rozhodně ho nepřehlížíme. Nicméně myslím si, že čím více evropské veřejné mínění seznamováno s fakty a s realitou v terénu, tak tím pravděpodobnější je, že pochopí, co se vlastně děje a o co nám jde. Čeho se obáváme? Evropské veřejné mínění musí pochopit, proč ta operace vlastně probíhá. Je to pro to, že řešíme problém s jednou z nejhorších teroristických organizací, která od 1993 provedla nespočet sebevražedných teroristických útoků a vypálila tisíce a tisíce raket na izraelská města a vesnice. V posledních osmi letech. Veškerá politická a diplomatická snaha byla systematicky odmítána z jejich strany. Oni jsou proti řešení problémů vyjednáváním nebo politikou. Oni preferují pouze násilí, ostřelování, bombardování a tak podobně a také samozřejmě oni zabíjejí i Palestince nejenom Izraelce. Oni se staví i proti palestinským úřadům, které jsou uznávány mezinárodně. Oni se postavili proti prezidentu Abbásovi a celé pásmo Gazy si vzali jako rukojmí od roku 2007, a to je skutečný problém, kterému zatím nikdo politické řešení nenalezl, takže my jsme neměli žádné jiné řešení, než začít chránit naše občany vojenskou operací. A to evropské veřejné mínění musí pochopit.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vy jste 28. Prosince v narážce na vytrvalý nesouhlas Hamasu přistoupit na jakoukoliv formu koexistence se státem Izrael, o čemž jste mluvil i teď, tak v rozhovoru pro agenturu jste řekl, následuje citát: "Chceme klid a chceme aby Palestinci a Izraelci byli schopni řešit vzájemné rozpory cestou dialogu." To jsou vaše slova z 28. prosince v rozhovoru právě pro Reuters. Není na místě námitka, že ta vojenská operace Izraele v pásmu Gazy, klidné řešení vzájemných irzaelsko-palestinských konfliktů cestou dialogu, rozhodně oddálí?

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
Ne. já si myslím, že naopak. Protože my vedeme mírová vyjednávání s oficiálními zástupci Palestiny už od roku 1993 od podepsání dohody z Oslo. A pokud někdo narušuje a sabotuje ten mírový proces, tak je to ten, kdo páchá násilí. Mírový proces byl započat v roce devadesát tři a Hamas okamžitě začal narušovat a sabotovat ten mírový proces tak, aby ho rozprášil na kousíčky, abych tak řekl, a ten mírový proces je pomalejší, než jsme očekávali. Můžu vám dávat příklady. V roce 2005 jsme zcela evakuovali pásmo Gazy, nechali jsme ho Palestincům, coby nezávislé území a nežádali jsme po nich jakékoliv politické ústupky výměnou za toto, za to, že jsme odtamtud stáhli. Samozřejmě otevřeli jsme hraniční přechody a plánovali jsme, že v Gaze postavíme námořní přístav, který bude financovat a vymyslí ho nizozemská vláda. A jedinou odpovědí Hamasu bylo zintenzifikovat raketové ostřelování a spustit více útoků, takže jestli něco radikalizuje tu situaci, tak je to toto teroristické hnutí, a to jde proti těm mírovým snahám. Oni nebojují proti takzvané okupaci nebo izraelské represi, oni bojují proti mírovému procesu. Oni jsou totiž proti té myšlence, aby Izraelci a Palestinci žili společně ve dvou státech bok po boku mírumilovně. Proti tomuto oni bojují. A čím více my zneschopníme tyto teroristy, tak tím dříve vyjednáme mír, který prospěje jak Izraelcům tak Palestincům, tak celému Střednímu Východu.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Pokud byste měl stručně odpovědět na otázku, co je teď vaším plánem, jako, jako Izraele, oné vojenské operace? Je to dlouhodobější obsazení, trvalá přítomnost v Gaze? To znamená, že izraelští vojáci budou nějaké měsíce okupovat Gazu?

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
Ne. neplánujeme okupaci Gazy. Nechceme tam zůstat dlouho a my jsme tuhle operaci vlastně nechtěli vůbec, bych měl poznamenat na začátek. My to nepotřebujeme. Tohle je důsledek toho, že Hamas vyhlásil válku Izraeli. Hamas porušil příměří, a to ne poprvé bohužel. A my v současné době se snažíme o důvěryhodné příměří, které Hamas nebude moci porušit, protože budou existovat určité záruky, bude existovat systém, který bude zavedený na hranici mezi Gazou a Egyptem tak, aby Hamas nemohl pašovat vojenský materiál přes tuto hranici. Jakmile zajistíme toto, tak se a bezpečí se vrátí na jih Izraele, tak se všechno může vrátit do starých kolejí v Gaze.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říkáte tedy, že to nebude dlouhodobá okupace, ale nějaká měsíční, několikaměsíční přítomnost Izraele v Gaze zkrátka bude?

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
Já bohužel nemohu nic předpovídat a říci vám, jak současná situace bude dlouho trvat. Ale doufáme, že tato situace nebude trvat déle, než je nezbytné. My jsme nechtěli okupovat Gazu, my chceme akorát obnovit bezpečnost a běžný život pro lidi, kteří žijí na jihu Izraele. Jakmile jih Izraele bude moci žít bezpečně a normálním životem, tak bude možné, aby obyvatelé Gazy činili totéž. Nicméně opravdu my nechceme, neplánujeme okupovat Gazu. Doufáme, že tato operace bude moci být dovedena do konce velice brzo prostřednictvím důvěryhodného příměří, pojištěného zárukami, díky kterým bude dlouho trvat. To je náš stávající cíl. Doufáme, že ho dosáhneme co nejrychleji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Poslední stručná otázka, prosím o stručnou odpověď. Vy mluvíte o bezpečnosti obyvatel na jihu Izraele, ale námitka, která se týká toho, jak žijí v krizové situaci, v humanitární katastrofě lidé v pásmu Gazy. Jste ochotni prodloužit hodiny, kdy je do Gazy distribuována humanitární pomoc? Protože ty tři hodiny podle humanitárních organizací nestačí, o tom jsme ostatně minulý týden mluvili i když jsme popisovali ten problém, řekněme, i z pozice Palestiny, respektive obyvatel Gazy.

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
My plně spolupracujeme se všemi humanitárními organizacemi, které aktivně na tomto území působí. My jsme vytvořili prostor pro humanitární dodávky, tam koordinujeme své snahy a oni nás nežádají, alespoň přímo nás nežádají o toto prodloužení. Pokud by nás o to požádali, tak to budeme vážně zvažovat. Nicméně koordinuje své aktivity s humanitárními organizacemi tak, abychom umožnili příchod humanitární pomoci co nejefektivněji. Pro nás je to velice důležité.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Říká v exkluzivním rozhovoru pro dnešní Otázky poradce a mluvčí izraelské ministryně zahraničí Jigal Palmor, děkuji a přeji hezký zbytek dne do Jeruzaléma.

Jigal PALMOR, mluvčí Cipi Livniové
--------------------
Já vám také děkuji.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Tentokrát jsme tedy slyšeli, po minulých Otázkách i názor izraelské strany. Ukazuje se, pane vicepremiére Vondro, že by se měla zintenzivnit ona humanitární pomoc, protože ty agenturní zprávy, nejen agenturní zprávy, ale zprávy z humanitárních organizací jsou opravdu, opravdu šokující?

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Určitě ta humanitární situace je katastrofální a musí se s tím něco udělat. Ty tři hodiny zjevně nestačí. Ale to, aby se mohla plně rozvinou ta humanitární aktivita, tak ono samozřejmě to není možné, dokud nebude nastoleno příměří a k tomu příměří teď není ochotná zatím ani jedna strana. To znamená, nejenom Izrael, ale koneckonců ani Hamas nevyhlásil, že je připraven k příměří. Izrael to příměří podmiňuje tím, že bude, budou řešeny, řešen problém těch možných ilegálních dodávek zbraní z Egypta. Čili jsme v zajetí toho trojúhelníku a musí se najít řešení v rámci celého toho trojúhelníku, i když zároveň je třeba, myslím, velmi důrazně tlačit na to, aby se podniklo na tom humanitárním poli a tam ...

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ty tři hodiny zkrátka nestačí, když tady jste slyšel ochotu Izraele.

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Ano, problém není nedostatek humanitární pomoci. Tam to vidíte v televizi, že ty náklaďáky tam prostě na těch hranicích čekají a že ty tři hodiny se jeví zjevně, zjevně málo prostě na to, aby to tam dovezli vyložili, vrátili se, to prostě nestačí.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Konstatuje Alexandr (Vondra). Děkuji pro tuto chvíli za rozhovor pane vicepremiére a těším se opět v Otázkách na shledanou.

Alexandr (VONDRA), vicepremiér /ODS/
--------------------
Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vám, divákům ještě ukážu, shrňme si ta základní fakta, podívejme se ještě na mapu. Izrael zahájil bombardování 27. prosince, minulou sobotu, vojenskou operaci rozšířil o pozemní ofenzivu. Izrael říká, že cílem útoku je zastavit ostřelování jeho území raketami. Teď vidíte, jak vypadá aktuální situace, ve kterých částech pásma Gazy jsou Izraelci. Francouzská agentura AFP shrnuje, oběti na palestinské straně do těchto čísel. Osm set dvacet jedna mrtvých z nichž dvě stě třicet pět byly děti a devadesát tři ženy. Raněno je asi tři a půl tisíce lidí. Organizace Save the Children, která zásobuje humanitární pomocí sto padesát tisíc obyvatel pásma Gazy tvrdí, že za tříhodinový klid zbraní poskytovaný Izraelci, dokáže pomoct distribuovat jenom devíti a půl tisícům lidí. To, jsou základní fakta. Jak jste slyšeli nejnovější informace, Izrael je ochoten, pokud se na něj humanitární organizace obrátí, prodloužit tuto dobu a vicepremiér Alexandr (Vondra) jasně říká, že tato doba nestačí.