Aktuálně

24. 3. 200910:27

Evropský parlament zahájil plenární zasedání

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering zahájil včera v podvečer letošní páté plenární zasedání ve Štrasburku. Zasedání bude přítomen premiér M. Topolánek.

Předseda Hans-Gert Pöttering ve své úvodní řeči prohlásil, že tento týden si Evropa připomíná 60. výročí deportací stovek tisíců Litevců, Lotyšů a Estonců. „Celé rodiny byly vystěhovány ze svých domovů, zbaveny svých občanských a lidských práv”, zdůraznil. Stovky tisíců lidí přitom přišly o život z důvodu nelidských podmínek, jimž byli vystavěni v sovětských koncentračních táborech.

Krutým komunistickým režimem byla postižena téměř každá rodina v Estonsku, Litvě a Lotyšsku, stejně jako v dalších zemích sovětského bloku. V téměř každé rodině lze najít lidi, kteří přišli o život na Sibiři, lidi, kteří byli pronásledování KGB či vězněni totalitním režimem. „To není temná minulost. Je to stále velmi živá vzpomínka v mysli řady lidí”, prohlásil předseda.

Domnívá se proto, že je naší morální povinností znovu jednoznačně odsoudit tyto zločiny proti lidskosti, které spáchal totalitní komunistický režim SSSR. „Tyto oběti si zaslouží, aby byla objektivně a podrobně zhodnocena minulost, neboť nelze dospět k usmíření bez pravdy a paměti”, dodal předseda na závěr.

Premiér M. Topolánek bude přítomen zasedání

Plenární zasedání EP se koná od 23.-26.3. ve Štrasburku a ve středu 25. března zde vystoupí premiér Mirek Topolánek v roli předsedy EU, aby projednal s europoslanci výsledky summitu EU, který se konal minulý týden v Bruselu. Dále poslance seznámí se závěry zasedání Evropské rady, které v těchto dnech probíhá v Bruselu. Na pořadu jednání jsou zejména otázky spojené se současnou finanční a hospodářskou situací, zajištění energetické bezpečnosti EU a klimatické změny.