Aktuálně

5. 4. 200912:21

B. Obama: Zbavme svět jaderných zbraní

Americký prezident načrtl ve svém pražském projevu novou strategii USA. Fotogalerie: Premiér přivítal B. Obamu.

Americký prezident svým umem politika, který si umí získat veřejnost pohladil "po duši" Čechy, když připomenul v začátku svého projevu prezidenta T. G. Masaryka a pak Chicago, město svého mládí a za které byl senátorem a řekl, že toto město má spojené s Čechy a Slováky. Podruhé připomenul rok osmašedesát a řekl, že i dnes jsou slyšet hrozící hlasy, jako tehdy. Třetí "pohlazení": "My, Praho se musíme snažit o lepší budoucnost...společně to dokážeme. Děkuji Praho."

Účel projevu amerického prezidenta byl však především v tom, nastínit novou zahraniční a obrannou strategii USA. To bylo také ohlášeno a celý svět na tento projev čekal.

"Hrozba jaderné války klesla, ale riziko jaderného útoku vzrostlo. Více zemí je má, testuje, nebo s nimi obchoduje na černém trhu," řekl prezident B. Obama k jaderným zbraním. Slíbil, že USA chce snižovat jaderný potenciál: "Začneme práci na snížení našeho arzenálu, budeme letos jednat s Rusy o nové smlouvě o jaderných zbraních". Uvedl také, že se bude zasazovat o to, aby Spojené státy ratifikovaly mezinárodní smlouvu o zákazu jaderných zkoušek.

Ve svém projevu reagoval na test severokorejské rakety, mluvil o strategii v Afghánistánu a mluvil o raketové obraně, měl na mysli i radar v Čechách. Uvedl, že USA odstoupí od budování tohoto systému, když se Írán vzdá možnosti jaderných zbraní.

Prezident B. Obama jednal s M. Topolánkem a V. Klausem

Ještě před projevem, po slavnostním ceremoniálu přijetí na Pražském hradě, při němž zazněly americká i česká hymna a defilovala hradní stráž, jednal B. Obama s premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem. Přivítání Obamy se zúčastnili dále ministři a předsedové koaličních zelených a KDU-ČSL Martin Bursík a Miroslav Kalousek a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.

Odpoledne americký prezident se v Kongresovém centru Praha zúčastnil summitu EU-USA se státníky 27 členských států sedmadvacítky, který organizuje Česko z titulu současné předsednické země Unie.