Aktuálně

5. 4. 200919:40

Premiér: Dokud nebude odstraněno riziko, projekt protiraketové obrany nekončí

Předseda Rady EU a premiér M. Topolánek komentuje návštěvu prezidenta USA B. Obamy v Praze.

„Návštěva překonala očekávání, že nevěnoval se jen těm globálním otázkám, ale věnoval se regionům. Věnoval se Československu české republice Vnímá velmi ostře ty konsekvence 20 století.

Myslím že jeho poselství Střední Evropě a Čechům bylo velmi silné. To, že si vybral Prahu pro velmi silná prohlášení stran, řekl bych nukleárních zbraní, to že měl velmi silné výroky k odzbrojení, ke kontrole šíření jaderných zbraní, proliferaci k jaderných obraní i směrem k aktivní obraně. Řekl jasně, že dokud nebude jednoznačně odstraněno riziko použití střel dlouhého doletu pro nějaké účely masivního napadení, tak vlastně nebude žádný projekt protiraketové obrany končit.

Myslím, že tady jeho projev byl velmi silný. To jednání s evropskou sedmadvacítkou mělo za úkol ukázat zaprvé evropským zemím plány americké administrativy. Zadruhé dát možnost Baracku Obamovy poznat jednotlivé hlavy evropských států. Skoro každý měl možnost vystoupit. Bylo to trochu moderované z mé strany. Každý měl velmi krátký úsek a předem jsem mu řekl, o čem by měl mluvit. Takže musel jsem to držet velmi striktně, ale bylo to velmi zajímavé pro obě strany. I potom dnešku je jasné, že euroatlantická vize, euroatlantické hodnoty jsou stejně silné jako v minulosti a stejně tak velká je odpovědnost, kterou neseme a neseme za celou řadu globálních problémů. Já jsem spokojen."