Archiv zpráv minulých vlád

10. 4. 200911:11

Setkání premiéra Mirka Topolánka s prezidentem Litvy Valdasem Adamkusem

Schůzka se uskutečnila v rámci oficiální návštěvy Valdase Adamkuse v České republice ve dnech 9. – 10. dubna 2009. Litevský prezident se také zúčastnil nedělního neformálního Summitu EU-USA.

Hlavním tématem setkání byla otázka energetiky, kde podle přístupových dohod s EU musí Litva ke konci letošního roku uzavřít jadernou elektrárnu Ignalina a stává se tak ještě závislejší na dovozech elektřiny. Druhým zásadním tématem byl projekt Východního partnerství, který je projektem v rámci priorit českého předsednictví, zejména otázka zapojení Běloruska.

Na pořadu jednání byla také aktuální situace v Moldavsku, kde eskalují nepokoje po nedávných parlamentních volbách.

Od 1. května letošního roku má ČR v rámci NATO převzít na 4 měsíce ochranu vzdušného prostoru pobaltských států. Ta je zajišťována z litevské letecké základny v Zokniai. Vzdušný prostor Litvy, Lotyšska a Estonska budou střežit 4 stíhačky JAS-39 Gripen českého vojenského letectva.

Česká a Litevská republika mají společnou bohatou historii. První diplomatické vztahy byly navázány již ve 14. století mezi českým králem Karlem IV. a litevským velkoknížetem Vytautasem. V novodobé historii se intenzita vztahů zvýšila v souvislosti s integrací obou zemí do Evropské unie a NATO.