Aktuálně

16. 4. 20099:32

Protesty dopravců by nebyly rozumným krokem

Ministr dopravy Petr Bendl nepokládá za rozumné v současné ekonomické situaci ostrá prohlášení automobilových dopravců k nezavedení množstevních slev na mýto.

„Od svého nástupu do funkce ministra se snažím najít pro dopravce i pro stát přijatelné řešení. Proto jsem se také postavil proti celoročnímu zákazu pátečních a nedělních jízd kamionů. Jde přitom bezesporu o více než vstřícný postoj. Byl samozřejmě zároveň reakcí na nelehkou situaci dopravců v době ekonomické krize. Sám jsem s dopravci také jednal a nikdo z nich nevyjadřoval tak kategorické stanovisko. Informoval jsem je mimo jiné i o tom, že se v rámci českého předsednictví podařilo současné vládě vyjednat příznivé podmínky kabotáže (pravidla zajišťování přepravy v případě, kdy začátek ani konec cesty nejsou v domácí zemi dopravce). Včerejší stanovisko Česmadu není proto podle mého názoru rozumné a neodpovídá dosavadním vstřícným krokům ministerstva,“ uvedl Petr Bendl.

Požadované slevě na mýtném podle něho brání i platná legislativa a Směrnice Evropského parlamentu a rady (2006/38/ES). Faktem je také to, že požadavky Sdružení Česmad Bohemia přijímalo předchozí vedení ministerstva v době vysokých cen pohonných hmot. A zároveň v době, kdy nikdo nemohl předjímat významný pokles výběru mýtného v letošním roce. Stát tak přichází o významné finanční prostředky, které se vracejí zpět do silniční sítě a promítají se do zlepšení služeb i pro samotné dopravce.

Zdroj: Ministerstvo dopravy ČR