Aktuálně

20. 4. 200914:01

Vláda přichystala strategii boje proti extremismu

Ministři chtějí za čtrnáct dní předložit řešení otázky extremismu, materiál už je připravený a dnes jej vláda částečně projednala.

Vláda dnes také schválila druhou etapu důchodové reformy a rozhodla, že stáhne z projednávání sněmovny některé zákony.

„Projednali jsme aktuální situaci kolem extremismu nejenom z pohledu té tragické události ve Vítkově, spíše z pohledu obecného. Domluvili jsme se, že za čtrnáct dní bude vláda schvalovat strategii boje proti extremismu, materiál, který je dlouhodobě připravovat a vláda přinese strategii boje, která se ukazuje v praxi jako úspěšná,“ řekl na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek.

Chystaný materiál se zabývá nejen represí, monitoringem a případnými zásahy a represí při pochodech neonacistů, ale řeší i otázky prevence a počátků extremismu a eliminaci těchto jevů.

Vláda v demisi dnes také souhlasila se stažením některých zákonů z projednávání Poslanecké sněmovny. Je to novela zákona o elektronických komunikacích, návrh na změnu zákona o investičních pobídkách a o zaměstnanosti, vládní novela zákona o zdravotních službách, specifických zdravotních službách, o zdravotnické záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění.

Vláda osloví s cenovou nabídkou dva uchazeče o ČSA

Ministři také řešili prodej Českých aerolinií. „Budou osloveny dvě společnosti, aby podaly cenovou nabídku a postoupily do druhého kola. Skupina Unimex Group/Travel Service a Air France-KLM budou vybídnuty k podání cenové nabídky,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Kompletní seznam výsledků jednání vlády je k dispozici mezi tiskovými zprávami.