Aktuálně

21. 4. 200913:17

Česká a Korejská republika podepsaly dohodu o hospodářské spolupráci

Spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, technologií a dalších odvětvích byla tématem jednání premiéra Korejské republiky Han Seung-soo s českým premiérem Mirkem Topolánkem.

„Diskutovali jsme o spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti vysokých technologií, nanotechnologií, IT, loďařství, strojírenství a máme v tom společný zájem,“ řekl premiér Topolánek po podpisu vzájemné dohody o hospodářské spolupráci.

Jako předseda Evropské rady Mirek Topolánek dodal, že cílem českého předsednictví je nejdůležitějším tématem zóna volného obchodu mezi Koreou a EU. „Korejská ekonomika je velmi silná, desátá největší v OECD a celkově třináctá největší na světě a zvládá celkově dopady finanční krize a i to bylo jedno témat,“ řekl předseda vlády.

Volný obchod je hlavní prioritou i pro korejského premiéra Han Seung-soo, který věří, že dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Korejskou republikou bude brzy uzavřena. „Česká republika jako předsednická země Evropské unie vyvíjí s ostatními zeměmi velké úsilí nejen v této otázce, ale i v otázce ochrany míru a stability,“ dodal korejský předseda vlády.

Příští rok uplyne dvacet let od chvíle, kdy bývalá Česká a Slovenská federativní republika  a Korejská republika navázaly  diplomatické styky.