Aktuálně

21. 4. 200913:34

"Lotyšský Palach" dostal plaketu předsedy vlády

Elijahu Rips protestoval v roce 1969 proti okupaci Československa, pokusil se upálit.

Předseda vlády Mirek Topolánek se setkal krátce s Elijahuem Ripsem a ocenil jeho boj proti totalitě v tehdejším východním bloku, předal mu čestnou plaketu předsedy vlády. Premiér si velmi váží odvahy a odhodlání k protestu proti tehdejšímu režimu.

Jednadvacetiletý Elijahu Rips, student Lotyšské univerzity v Rize, napsal 13. dubna 1969 nejbližším známým a rodičům dopisy na rozloučenou. Následně sebral láhev z benzinem, sirky a transparent, který si přichystal den předtím a zamířil k památníku Svobody v centru Rigy. U památníku se polil hořlavinou, na zem položil transparent a zapálil se. Na transparentu bylo napsáno Protestuji proti okupaci Československa.

Před osudem, který potkal řadu převážně mladých lidí, jež se na přelomu 60. a 70. let 20. století upálili na protest proti sovětské moci, jej zachránila skupina kolemjdoucích. Trestu za protest se však nevyhnul. Byl zatčen a umístěn do vězení. Po půlroce soud zbavil Ripse svéprávnosti a rozhodl o jeho nucené léčbě na psychiatrii – oblíbené praxi uplatňované v Sovětském svazu vůči disidentům.

Během pobytu v psychiatrické klinice se Ripsovi podařilo vyřešit několik matematických problémů, z nichž jeden byl po jeho propuštění a emigraci publikován v odborném tisku v zahraničí. Od roku 1971 žije Elijahu Rips v Izraeli, kde přednáší matematiku na Hebrejské univerzitě.

Na pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů přijel Elijahu Rips do Prahy. Na FFUK na Palachově náměstí se uskuteční dnes večer beseda Elijahu Ripse se studenty a veřejností Riga pod názvem Protest Ilji Ripse proti okupaci Československa. Zítra od 18. hodin proběhne setkání s Elijahu Ripsem ve Vzdělávacím a kulturním centrum Židovského muzea v Praze v Maiselově 15 pod názvem Pohnutá historie lotyšských Židů.