Aktuálně

22. 4. 200911:29

Premiér Topolánek na pracovní návštěvě v Moldavsku

Jako předseda Rady EU se v Moldavsku setká s předsedkyní vlády Zinaidou Greceanii a s prezidentem Vladimirem Voroninem.

Cílem setkání je blíže se seznámit se situací v Moldavsku, která vznikla po parlamentních volbách v dubnu, a napomoci v hledání vnitropolitického řešení.


Jednání s moldavskými představiteli by se měla rovněž týkat zapojení Moldavska do projektu Východní partnerství, jehož zahajovací summit se uskuteční 7. května v Praze.


Předsedu vlády Topolánka doprovází zástupce Generálního sekretariátu Rady Helga Schmid, a zvláštní představitel EU pro Moldavsko, Kálmán Mizsei.


Zítra předseda vlády navštíví Izrael, kde se setká s představiteli nové vlády - s premiérem Benjaminem Netanjahuem a ministrem zahraničí Avigdorem Liebermanem. Stěžejními tématy jednání bude otázka pokračování izraelsko-palestinského mírového procesu, rekonstrukce pásma Gazy a aktuální situace v regionu Blízkého východu. Premiér Mirek Topolánek se setká také s předsedkyní opoziční strany Kadima a bývalou ministryní zahraničí Cipi Livni.


V odpoledních hodinách premiér odcestuje do Ramalláhu, kde se setká s hlavními představiteli Palestinské národní správy – prezidentem Mahmúdem Abbásem a premiérem Salámem Fajjádem. Hovořit budou především o možnostech dalšího vývoje v mírovém procesu, aktuální situaci na Západním břehu a v Gaze a průběhu jednání o vytvoření palestinské vlády národní jednoty.