Aktuálně

21. 4. 200914:00

Otevřený dopis premiéra Topolánka paní Cristině Ilinitchi

Reakce předsedy Evropské rady k pomoci Moldavsku.

Vážená paní Ilinitchi,

děkuji Vám za Váš otevřený dopis, kterým se obracíte na mne a můj kabinet, coby vládu předsednické země Evropské unie se žádostí o zprostředkování pomoci ze strany Evropské unie při zajištění stability a demokratického povolebního vyjednávání v Moldavsku.

Dovolte mi, abych Vás ujistil, že České předsednictví v Radě EU má silný zájem na pokračování spolupráce EU s Moldavskem. Důkazem toho je příprava mandátu pro jednání o nové posílené dohodě mezi EU a Moldavskem i již přijatý koncept Východního partnerství.

Nyní jsme samozřejmě silně znepokojeni současnou povolební situací ve Vaší zemi a proto jsme z pozice předsednické země Rady EU, jak jistě víte, opakovaně reagovali výzvami ke klidnému řešení současné situace, které bude zohledňovat zájmy všech občanů Moldavska a nikoliv jednotlivců, skupin či politických stran.

Závěrem bych Vás rád informoval, že jsem připraven osobně přispět k řešení. Proto učiním osobní návštěvu Moldavska již dne 22. dubna 2009. Během této návštěvy hodlám účastněným stranám prezentovat naše i unijní přesvědčení, že jakékoliv řešení vzniklé situace musí být založeno na politickém dialogu a na respektování právního státu.

S pozdravem (a přáním všeho dobrého)

Mirek Topolánek, předseda vlády ČR a předseda Evropské rady