Tiskové zprávy

22. 4. 200912:53

Ministr Svoboda na cvičení složek IZS v KV kraji

Ministr jednal o letecké záchrance v Karlovarském kraji

Během dvoudenního cvičení složek Integrovaného záchranného systému s leteckou záchrannou službou v Krušných horách (21. 4. – 22. 4.) přicestoval na Boží Dar ministr a předseda Legislativní rady vlády Pavel Svoboda v doprovodu náměstka ministryně obrany Jaroslava Kopřivy. Společně diskutovali s náčelníkem Horské služby ČR pro oblast Krušné hory Rudolfem Chladem a náměstkem hejtmana Karlovarského kraje Martinem Havlem o činnosti letecké záchranné služby v Líních a o novém návrhu zákona o záchranných službách, jehož schválení by mohlo znamenat zánik letecké záchranky v Líních. „Máme s vojenskými piloty a záchranáři výborné zkušenosti, v rámci svého výcviku provádějí zásahy v terénu a zachraňují životy mnohdy v extrémních horských podmínkách,“ uvedl náčelník HS Rudolf Chlad.

Z Líní u Plzně létá armáda už od devadesátých let, především pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Pokud by byl zákon o záchranných službách schválen, provozovatelé letecké záchranky by museli získat licenci na obchodní leteckou dopravu. V případě armády to ale není možné, protože nesmí mít podnikatelské aktivity. „Návrh zákona byl v pondělí 20. dubna stažen z programu jednání vlády a toto téma tedy zůstává otevřeno,“ připomněl ministr. Ten také přislíbil, že situaci bude dále sledovat a se zástupci kraje a horské služby se budou vzájemně informovat o dalším vývoji situace. Podle náměstka hejtmana Martina Havla má kraj v podpoře letecké záchranné služby v Líních jasno: „Upřednostňujeme rozhodně armádní specialisty s jejich zkušenostmi, znalostí prostředí a schopností týmové práce.“

Všichni zúčastnění měli příležitost sledovat zásah vojenských záchranářů v průběhu cvičení přímo u jedné z lanovek na severní straně Klínovce, kde je celkem 9 vleků, 1 lanovka a 10, 5 km udržovaných sjezdovek. Piloti a záchranáři společně s hasiči a členy HS nacvičovali záchranu člověka z lanovky a jeho transport vrtulníkem do nemocnice. „Horská služba provádí ročně okolo 700 zásahů, z toho 5 s vrtulníkem. Kdyby letečtí záchranáři sídlili ještě blíž, počet zásahů by se pohyboval až kolem 20, protože některé z nich v současnosti řešíme jen s přivoláním rychlé záchranky,“ vysvětlil Rudolf Chlad. Horská služba také v minulosti řešila možnost spolupracovat s leteckými záchranáři ze sousedního Německa, ale jejich snahy narazily na překážky v legislativě. „Proto považujeme zachování letecké záchranky v Líních a spolupráci s armádními záchranáři za nezbytnou nutnost, v sezóně totiž navštíví jen severní areál Klínovce 120 tisíc lidí,“uzavřel Chlad.