Aktuálně

3. 5. 200922:57

Spolupráce s Japonskem má být na úrovni vědy a technologií

Český a japonský premiér se potkali před nadcházejícím summitem EU-Japonsko. Mluvili o společných projektech mezi oběma státy.

„Poskytnutím emisních povolenek se nám otvírá další možnost spolupráce,“ řekl premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci. Podle něj je skoro 250 japonských firem působících v Praze důkazem, že obě země mohou spoluprací i například při řešení klimatických změn vydělat.

 

Japonský premiér Taró Aso ujistil, že obchodní příležitosti obou zemí bude rozvíjet i uzavřená dohoda mezi Japonskem a Českem v otázce sociálního pojištění. V současnosti v České republice díky velkému zájmu japonských firem vzniklo až 40 000 pracovních míst. Podle Topolánka v Japonsku naproti tomu působí pouze čtyři firmy – důvodem je nevýhodný kurz koruny.

 

Kromě ekonomických témat se předsedové vlád také zabývali hrozbou nové chřipky nebo bezpečnostními tématy jako je například chystaná protiraketová obrana na českém území. Japonský premiér přijel do České republiky kvůli summitu s Evropskou unií, který proběhne v pondělí v Praze.