Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

7. 5. 200917:34

TZ:První cesta ministra pro evropské záležitosti Štefana Füleho povede do Švédska

Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle uskuteční svou první pracovní cestu v pondělí 11.května 2009 do dvou švédských měst – Malmö a Hässleholmu. V Malmö se ministr Füle na pozvání švédské ministryně pro evropské záležitosti Cecilie Malmström zúčastní setkání Sextetu, v Hässleholmu se pak zúčastní mezinárodní konference Europaforum, kde vystoupí v odborném bloku věnovanému pěti letům od rozšíření EU.

Cílem setkání Sextetu je představit stav příprav švédského předsednictví, neformálně prodiskutovat témata ohledně agendy Rady pro všeobecné záležitosti (GAC) a zahájit těsnější spolupráci mezi oběma trii. Ministr pro evropské záležitosti Füle zahájí úvodní část working session k Lisabonské smlouvě, kde bude informovat o ratifikaci Lisabonské smlouvy Senátem Parlamentu ČR. Mezi avizovaná témata kromě Lisabonské smlouva patří lisabonský a post-lisabonský proces, klima a energetika. Účastníky Sextetu budou kromě švédské ministryně pro evropské záležitosti Cecilie Malmström také francouzský státní tajemník pro evropské záležitosti Bruno Le Maire, španělský státní tajemník pro evropské záležitosti Diego Lopez Garrido, generální ředitel pro evropské záležitosti na belgickém ministerstvu zahraničních věcí Xavier Demoulina a maďarský státní tajemník pro evropské záležitosti Gábor Iván.

Sextet, neboli setkání dvou po sobě následujících trojpředsednictví (stávajícího předsednického tria Francie, ČR, Švédska a následujícího Španělska, Belgie, Maďarska), je součástí těsnější spolupráce tří po sobě následujících předsednictví, která byla zavedena změnou jednacího řádu Rady v září 2006 a jejím cílem je zajištění větší kontinuity rotujících předsednictví. Promítá se zejména do přípravy tzv. 18-měsíčního pracovního programu tria, která probíhá za úzké součinnosti s Evropskou Komisí.


Europaforum (11.-14.5.2009) je tradiční konference konaná již několik let v jihošvédském Hässleholmu. Konference je zaměřená na podporu myšlenky evropské integrace a využívání možností, které členství v EU nabízí pro nejrůznější oblasti aktivit. Účastní se jí členové vlád, členové Evropského Parlamentu, představitelé Evropské Komise, obcí, regionů, univerzit i nevládních organizací – mezi nimi bude např. komisař pro rozšíření Olli Rehn.

Kontakt: Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti
tel.: +420 224 002 796, GSM: +420 724 258 939; e-mail: jelinkova.michaela@vlada.cz