Aktuálně

19. 5. 20099:56

Konference: Výstražné systémy pro pohřešované děti v zemích EU

Ministerstvo vnitra ČR dnes pořádá konferenci o zavádění pohotovostních systémů pátrání po pohřešovaných dětech.

Hlavním cílem je představit výstražné systémy pro pohřešované děti fungující v některých evropských zemích a napomoci tak k vytvoření těchto systémů v zemích, kde doposud schází.

Na konferenci vystoupí zástupci organizací z Francie, Velké Británie, Nizozemí, Řecka a USA. Za Českou republiku představí Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech ředitelka odboru prevence kriminality MV Jitka Gjuričová a policejní prezident Oldřich Martinů.

Situace v České republice

Ministerstvo vnitra ČR připravilo projekt „Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech“. Jedná se o systém vyvinutý za účelem rychlého a úspěšného nalezení pohřešovaných dětí, který počítá se zapojením široké veřejnosti do pátrání a také zajištěním potřebné psychologické podpory rodinám pohřešovaných dětí.

Projektem si Ministerstvo vnitra klade za cíl rychle rozšířit informace o nastalé situaci, popisu pohřešovaného dítěte a zapojit veřejnost do pátrání. Druhou oblastí zájmu je poskytnout psychologickou podporu rodinám pohřešovaných dětí.

Projekt počítá se zapojením a spoluprací hlavních subjektů, jako je Policie ČR a Hasičský záchranný sbor, nevládní organizace a zdravotnická zařízení, asociace provozovatelů mobilních sítí, hromadné sdělovací prostředky a veřejnost.