Aktuálně

20. 5. 200916:45

J. Fischer: Čína chce ulehčit českým firmám podnikání

Jednání českého ministerského předsedy Jana Fischera a čínského premiéra Wen Jiabao se uskutečnilo ve Strakově akademii po summitu EU-Čína.

„Česká republika je pro Čínu zajímavým teritoriem, čínský premiér vyjádřil velkou ochotu při spolupráci nejen pokud jde o rozvoj zahraničně-obchodní výměny, ale rovněž v oblasti investic. Čínská strana mě ujistila, že podnikne vše pro zjednodušení podmínek pro vstup českých podnikatelských subjektů na čínské trhy," řekl k setkání premiér Jan Fischer.

Předsedové obou vlád jednali dále o spolupráci v oblasti rozvinutých technologií, v oblasti vědy, školství a výzkumu a také se dotkli kulturní výměny. Premiéři se také shodli, že mezi zeměmi neexistují vážné politické problémy nebo otázky, které by bránily rozvoji vzájemných vztahů.

Premiéři mluvili i o lidských právech

„Sdělil jsem čínskému premiérovi, že Česká republika i Evropská unie jako celek považuje otázku lidských práv za součást rozhovorů s Čínskou lidovou republikou. Můžeme mít na to odlišné názory, ale je o nich potřeba otevřeně jednat a taková jednání mají být na principu vzájemné rovnosti a vzájemného respektu," dodal premiér.

Předseda vlády Fischer také na jednání zdůraznil, že v současné době ekonomické recese jsou jakékoliv formy protekcionismu velmi nebezpečné. Podle Fischera proti tomuto názoru čínská strana neměla námitky.