Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

28. 5. 200916:00

Evropská tour de capitales českého předsednictví začíná dnes v Lotyšsku, 28.5.2009

Ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle navštíví dnes a zítra tři pobaltské země a Finsko. V Lotyšsku se dnes setkal se státním tajemníkem Andrisem Teikmanisem, ve Finsku dnes odpoledne jedná s ministryní pro evropské záležitosti a migraci Astrid Thors. V Litvě zítra dopoledne přijme ministra prezident Valdas Adamkus a předseda vlády Andriusem Kubiliusem. Svou cestu zakončí ministr Füle zítra odpoledne v Estonsku, kde se setká s ministrem zahraničních věcí Urmasem Paetem. Témata jednání budou zahrnovat přípravu Evropské rady včetně otázek klimatu, ekonomických otázek a strategie pro Baltský region.

Cesta je první ze série pracovních návštěv u evropských partnerů v rámci tzv. tour de capitales, kterou podniknou před Evropskou radou premiér Jan Fischer, vicepremiér a ministr zahraniční Jan Kohout a ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Hlavním cílem cest je co nejlepší příprava Evropské rady (Brusel, 18.-19.června) prostřednictvím konzultace se všemi členskými zeměmi EU. V některých případech navštíví naopak evropští partneři Prahu.

Ministr Štefan Füle tak přijme v Praze v pondělí 1.6. ministra zahraničí Slovenské republiky Miroslava Lajčáka. Dále ministr navštíví 5.6. Rumunsko a Maďarsko, Spojené království a Dánsko, 12.6. Španělsko a Portugalsko, 15.6. se zúčastní Rady pro vnější všeobecné záležitosti a vnější vztahy (GAERC) v Lucemburku a 18.-19.6. Evropské rady v Bruselu.

Více informací o přípravě a průběhu cest najdete na webových stránkách českého předsednictví (www.eu2009.cz), Vlády ČR (www.vlada.cz) a MZV (www.mzv.cz) v průběhu následujících týdnů.

kontakt: Michaela Jelínková, tisková mluvčí ministra pro evropské záležitosti
tel.: +420 224 002 796, GSM: +420 724 258 939; e-mail: jelinkova.michaela@vlada.cz