Aktuálně

8. 6. 200912:22

Vláda schválila zahraniční mise a výdajové rámce

Návrh působení sil a prostředků Ministerstva obrany v zahraničí v roce 2010 a návrh výdajových rámců na léta 2010 až 2012.

Tyto body mimo jiné schválila vláda.

Ministři se také zabývali poslaneckými návrhy, analýzou možného zapojení podnikatelů do skladování nouzových zásob ropy nebo informací o stavu centrální úrovně monitorovacího systému strukturálních fondů pro období 2007 až 2013.

Navrhovaný mandát zahraničních misí se soustředí na operace, ve kterých ČR nasazuje již několik let své síly a prostředky, a to jak vojenské, tak diplomatické. V Kosovu bude početní stav kontingentu zachován, a to v počtu do 550 osob. Situace v Afghánistánu si nadále podle vlády vyžaduje zvýšenou pozornost. Do operace ISAF v Afghánistánu navrhuje vláda vyslat v roce 2010 celkem do 535 osob.

V Čadu a na Sinajském poloostrově bude ministerstvo obrany pokračovat ve stejném rozsahu nasazení jako v roce 2009, tedy v počtu do 5, resp. 3 osob. Dále je navrhováno vyčlenění sil a prostředků do Sil rychlé reakce NATO, které představují efektivní nástroj pro řešení krizových situací při zajištění mezinárodního míru a bezpečnosti ve světě. (Podrobněji v tiskové zprávě Ministerstva obrany.)

Vláda souhlasila s výhledem rozpočtu do roku 2012

Ministři dnes odsouhlasili výdajové rámce státního rozpočtu, které počítají se snížením výdajů v rozsahu 5 % až 20 % ze stanovené základny. Dále vláda navrhne poslanecké sněmovně zmrazení výdajů na platy ve veřejném sektoru v letech 2010 až 2012 a snížení funkčních míst pro léta 2010 až 2012 o neobsazená funkční místa

„Dnes jsme měli třetí pokus v projednávání státního rozpočtu na další léta. Shodli jsme se na tom, že vláda přijala usnesení, které drží to, co si vláda předsevzala v programovém prohlášení, takovou zdrženlivost, že nepřekročíme 170 miliard deficitu. Chce to velkou sebekázeň,“ řekl na tiskové konferenci premiér Jan Fischer.

Vláda kromě jiného také schválila analýzu možného zapojení podnikatelské sféry do skladování nouzových zásob ropy a ropných produktů s cílem realizovat požadované navýšení nouzových zásob ropy a ropných produktů na úroveň pokrytí 120 dnů.