Aktuálně

19. 6. 20097:59

Federální shromáždění European Movement International v Praze

Mezinárodní evropské hnutí (European Movement International) pořádá ve dnech 19. a 20. června mezinárodní konferenci, na níž vystoupí předseda vlády Jan Fischer.

Mezinárodní evropské hnutí pořádá pravidelně na konci každého předsednictví dvoudenní federální shromáždění, na které se sjíždějí delegáti z členských zemí organizace. Koná se vždy v těsné návaznosti na Evropskou radu, aby měli delegáti možnost diskutovat aktuální vývoj v EU.

V pátek v podvečer přednese premiér Jan Fischer krátký projev, v rámci něhož provede bilanci českého předsednictví. Na shromáždění následně vystoupí švédská ministryně pro evropské záležitosti C. Malmstrőm, jako zástupce nastupujícího švédského předsednictví. Spolu s nimi promluví i předseda European Movement International a bývalý předseda Evropského parlamentu Pat Cox.

European Movement International je mezinárodní organizace, která od r. 1948 propaguje myšlenku sjednocování Evropy. Její založení je spojeno se jmény jako Duncan Sandys, Léon Blum, Winston Churchill, Alcide De Gasperi, či Paul-Henri Spaak. Patří k iniciátorům založení Rady Evropy, "College d'Europe" v Bruggách či  Evropského kulturního centra v Ženevě. Ovlivňováním evropských a národních institucí hraje významnou roli v procesu evropské integrace. V současné době je zastoupena ve 41 evropských zemích.

Federální shromáždění European Movement International se koná v Černínském paláci, projev premiéra se uskuteční v Lichtenštejnském paláci od 19 hodin.