Aktuálně

29. 6. 20099:49

Přehled významných událostí českého předsednictví

Zahájení Předsednictví ČR

Alexandr Vondra o půlnoci z 31.12.2008 na 1.1.2009 v pořadu Silvestrovská noc s Andělem na ČT 2 na dálku spustil slavnostní nasvícení kyvadla „Stroj času“ na pražské Letné a zahájil české předsednictví.

6. leden - Premiér ČR Mirek Topolánek a vicepremiér Vondra v Praze představili priority a pracovní program českého předsednictví. Klíčovými prioritami budou tři "E": ekonomika, energetika a Evropa ve světě. Mottem je "Evropa bez bariér". Dokument je výsledkem dvou let přípravných prací. Vláda při definici priorit a programu vycházela ze strategických dokumentů EU a závěrů Rad EU i Evropských rad.

Kritické momenty českého předsednictví

Počátkem ledna 2009 české předsednictví aktivně řešilo dvě kritické oblasti, a to dodávky plynu do Evropské unie a situaci v pásmu Gazy.

4. leden - Prohlášení předsednictví EU na vývoj v Pásmu Gaza.

Ani nepopiratelné právo státu na svou obranu však nedovoluje akce, kterými především trpí civilní obyvatelstvo.Vyzýváme proto, aby byla umožněna humanitární pomoc obyvatelům pásma Gazy, a v souladu se závěry setkání ministrů zahraničních věcí EU v Paříži z 30. 12. 2008 vyzýváme k nastolení příměří.

Evropská unie ve čtvrtek 8. ledna jednala o vyslání monitorovací mezinárodní mise, která by měla sledovat dodávky ruského plynu z Ruské federace přes Ukrajinu do Evropy. Prioritou je okamžité nastavení dodávek plynu do Evropy.

11. leden - Premiér a předseda Rady EU Mirek Topolánek ukončil průlomovou misi na Východ. Podpisem dohody Ruskou federací a Ukrajinou vrcholila komunikační role České republiky v čele Evropy v operaci Gas.

18. leden - Jednání v egyptském Šarm aš-Šajchu. Summitu o situaci v Gaze se účastnil premiér ČR a předseda Rady EU Mirek Topolánek s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbegrem. Vrcholnou schůzku svolal egyptský prezident Husní Mubarak. Účastníky byli také francouzský prezident Nikolas Sarkozy, předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás, generální tajemník OSN Pan Ki-mun a řada šéfů vlád evropských zemí. Cílem schůzky bylo přijmout strategii pro dosažení trvalejšího příměří v Gaze a zajištění humanitární pomoci.

26. leden - Český premiér a předseda Evropské rady Mirek Topolánek jednal v Budapešti v rámci bilaterálních rozhovorů se zástupci Bulharska, Gruzie a Ázerbájdžánu o perspektivách posilování energetické bezpečnosti Evropské unie.

Výběr dalších aktivit českého předsednictví

1. březen - Neformální Summit EU. Před summitem se uskutečnila schůzka zemí tzv. Visegrádské 4, která se poté rozšířila o představitele tří baltských republik a dvou nejmladších členů Evropské unie Rumunska a Bulharska. Jednání devíti států středoevropského a východoevropského regionu se účastnil i předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Obsahem rozhovorů byla výměna názorů a zkušeností s řešením dopadů finanční krize.

Po summitu EU premiér a předseda rady EU prohlásil: „Bylo potřebné najít společnou řeč a společné postupy.“ Dodal také, že je třeba respektovat společně dohodnutá pravidla. Na závěr své řeči pak prohlásil: „Nezapomínáme na solidaritu, ale připomínáme národní zodpovědnost.“

2. březen - Konference „Rozšíření EU - 5 let poté“ organizovalo v Praze předsednictví České republiky v Radě EU ve spolupráci s Evropskou komisí u příležitosti pátého výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie. Jejím cílem bylo zhodnotit dopady rozšíření roku 2004 na hospodářský a sociální vývoj ve starých i nových členských zemích EU.

19. – 20. březen - Jarní zasedání Evropské rady. Jako hlavní agendu mělo na programu hospodářskou situaci, energetiku, změny klimatu a východní partnerství. Jednání se zúčastnily hlavy států a zemí EU. Mimo finanční a hospodářské situace čelní představitelé „sedmadvacítky“ diskutovali o strategii EU v problematice hospodářského růstu a zaměstnanosti. České předsednictví dovedlo summit EU k dohodě o protikrizových opatřeních.

2. duben - Londýn G20. Skupina států největších ekonomik světa se sjela na summit G20 do Londýna, aby společně hledali cestu k řešení světové ekonomické krize. Členské státy a Evropský parlament pod vedením českého předsednictví přijaly dohodu o příspěvku Společenství ve výši 5 mld. EUR na realizaci Plánu evropské hospodářské obnovy.

5. duben – Summit EU-USA. Pražské setkání bylo příležitostí navázat první politické kontakty mezi představiteli členských států EU na straně jedné a novým prezidentem USA na straně druhé. Obě strany si vyměnily názory na nejaktuálnější a strategická témata.

28. dubna - Mirek Topolánek převzal jako předseda Evropské rady z rukou albánského premiéra Sali Berishi přihlášku jeho země do Evropské unie.

18. - 19. června - Evropská rada. Na Evropské radě byly pod taktovkou českého předsednictví schváleny záruky slíbené Irsku, aby mohlo uspořádat nové referendum k Lisabonské smlouvě. Byla též nalezena shoda na osobě, která by měla vést příští Evropskou komisi, odsouhlaseny závěry ke klimatické změně a dosažena politická dohoda na novém rámci evropského finančním dohledu.

„České předsednictví přijelo na tento summit podpořit stabilitu Evropské unie a jsem rád, že v tomto ohledu máme úspěch ve třech klíčových oblastech: institucionální, finanční a ekonomické a v oblasti ochrany klimatu,“ řekl Jan Fischer