Aktuálně

1. 7. 200915:32

Zakončení českého předsednictví na zahradě Strakovy akademie

Za účasti premiéra Jana Fischera a bývalého předsedy vlády Mirka Topolánka bylo včera oficiálně ukončeno české předsednictví.

Jan Fischer i Mirek Topolánek ohodnotili české předsednictví jako úspěšné a poděkovali všem, kteří se na jeho realizaci podíleli.

Premiér Fischer komentoval náročné zahájení předsednictví, které bylo ve znamení řešení plynová krize a konfliktu v Gaze.

„Předsednictví bylo zvláštní, bylo zvláštní tím, že moji předchůdci se prvního ledna neměli kam rozhlížet a vpadli do toho rovnýma nohama. Na dveře Evropy zaťukal problém s dodávkami plynu a vypuknul konflikt v Gaze. Tam šlo skutečně o to, aby předsednictví prokázalo svou schopnost v čele Evropy tyto problémy řešit“, řekl Fischer.

Předseda vlády dále hodnotil české předsednictví. Označil je za neobvyklé, a to hlavně proto, že bylo zahájeno jiným premiérem a jinými minstry, než kterými bylo v červnu ukončeno.

„Já jsem si předsevzal dokončit předsednictví se ctí, když jsem přijal nominaci na šéfa českého kabinetu a právě jeho dokončení jsem považoval za první a nejvážnější součást své služby “, dodal premiér. V závěru popřál švédskému předsednictví, aby se mu podařilo splnit priority, které si vytklo.

Po projevu Jana Fischera se slova ujal Mirek Topolánek, který především poděkoval premiérovi za uvedení českého předsednictví do zdárného závěru a neopomenul zmínit jeho přínosy.

„Česká republika ukázala, že vždycky máme nějaké zvláštnosti. Jen v Praze je možné, aby závěrečnou řeč vedli dva lidé, kteří se na předsednictví podíleli, to si myslím, že je vklad, který jsme do Evropy přinesli. Je to něco, co si snad ani ta Evropa nezasloužila, toto poznání“, řekl Mirek Topolánek.

Mirek Topolánek na konec shrnul, že motto Evropa bez bariér bylo českým vedením naplněno.

Švédsko dnes přebírá od České republiky předsednictví v Radě EU. Mezi své priority si stanovilo zejména boj s následky hospodářské krize a se změnami klimatu.