Aktuálně

3. 7. 200911:22

EK vyhlašuje soutěž „Představ si nový svět“

V kontextu Evropského roku tvořivosti a inovací 2009 Evropská komise vyhlásila fotografickou soutěž „Představ si nový svět“ (Imagine a new world). V jejím rámci mají profesionální a amatérští fotografové všech věkových kategorií z celé Evropské unie příležitost vyjádřit svůj tvůrčí potenciál.

Vítězové budou vybráni prestižní porotou a obdrží ceny ve formě fotografického vybavení a zájezdů do vybraných měst v Evropské unii. Soutěž má svoji internetovou stránku www.imagine2009.eu. Termín pro odevzdání snímků je 31. srpna 2009.


Představivost je pro člověka velmi důležitou dovedností. Pomáhá dát smysl zkušenostem a porozumět nabytým znalostem. Díky představivosti můžeme pochopit svět. V této době rychlých změn musíme být pružní a tvořiví, abychom naší představivosti a schopnosti inovativně tvořit mohli plně využít a plánovat do budoucna.

Evropská komise vybízí všechny profesionální i amatérské fotografy, studenty fotografie a všechny ostatní talentované lidi, aby zaslali své fotografie do soutěže Představ si nový svět. Soutěže se může zúčastnit každý, kdo má trvalý pobyt v členském státě EU, kandidátské zemi nebo na Islandu, v Lichtenštejnsku či Norsku a kdo sdílí vášeň pro fotografování.

Porotě soutěže „Představ si nový svět“ bude předsedat profesor fotografie a předseda Evropské sítě uměleckých vzdělávacích institucí (European League of Institutes of the Arts, ELIA) Chris Wainwright. Zaslané příspěvky posoudí mezinárodní porota složená z renomovaných odborníků v oblasti fotografie a umění, která také vybere vítěze. Jejími členy budou: Claude Bussac, ředitelka PhotoEspaña, Španělsko, François Hébel, ředitel Rencontres d'Arles, Francie, Orsolya Kőrösi, výkonná ředitelka Maďarského domu fotografie, Maďarsko, Vangelis Ioakimidis, ředitel Muzea fotografie v Soluni, Řecko, Elina Brotherus, fotografka a videoumělkyně, Finsko a Klavdij Sluban, francouzský fotograf slovinského původu.

Evropská veřejnost bude moci vybrat vítěze „ceny veřejnosti“ (Public’s Favourite Award) prostřednictvím online hlasování. Čtyři vítězové soutěže obdrží hodnotné ceny ve formě fotoaparátů, fotografického vybavení, zájezdů do evropských měst a jejich talentu se dostane širokého uznání na evropské scéně.

Tato fotografická soutěž je jednou z akcí, které Evropská komise organizuje v rámci Evropského roku tvořivosti a inovací 2009. Pod heslem „Vymýšlíme. Tvoříme. Inovujeme.“ je snahou Evropského roku 2009 zvýšit povědomí o významu tvořivosti a inovací – klíčových kompetencích osobního, sociálního a hospodářského rozvoje. Zdůrazněním tvořivosti a inovací chce Evropská unie formovat budoucnost Evropy v celosvětové konkurenci podporou rozvoje kreativního a inovativního potenciálu nás všech.

Další informace:

Oficiální internetová stránka soutěže: www.imagine2009.eu

Oficiální internetová stránka Evropského roku tvořivosti a inovací: http://create2009.europa.eu

Kontaktní osoby:

John Macdonald: +32.2.295.52.67 / John.MACDONALD@ec.europa.eu

Sophie Andersson: +32.2.295.02.08 / Sophie.ANDERSSON@ec.europa.eu

Klára Tibitanzlová: +420 221 419 220 / k.tibitanzlova@omnimedia.cz