Aktuálně

7. 7. 200913:28

EU chce zajistit mikrofinancování na zakládání malých podniků

Evropská komise navrhuje možnosti mikrofinancování, které mají nezaměstnaným pomoci založit si vlastní podnik.

Když ekonomové hovoří o mikrofinancování, obvykle mají na mysli drobné půjčky, které pomáhají lidem v chudých zemích začít podnikat.

Avšak v současné ekonomické krizi, která je nejhorší za poslední desetiletí, roste zájem o mikrofinancování i v silných ekonomikách.

Komise navrhuje možnost mikrofinancování pro občany, kteří přišli o práci, aby mohli díky drobným půjčkám začít sami podnikat. Existujícím firmám by to mělo pomoci v rozvoji. Návrh je součástí akčního plánu na tvorbu pracovních míst.

Půjčky by byly určeny podnikům s méně než 10 zaměstnanci, které tvoří více než 90 % firem v EU. Každý takový podnik by si mohl půjčit až 25 000 eur.

V důsledku finanční krize přestaly banky poskytovat úvěry a miliony lidí přišly o práci. Očekává se, že ekonomika EU ztratí letos nejméně 3,5 milionů pracovních míst.

„Prostřednictvím jednoduššího přístupu k úvěrům chceme nezaměstnaným nabídnout nový začátek, aby si mohli založit nebo rozvinout svůj vlastní podnik,“ uvedl komisař odpovědný za oblast zaměstnanosti Vladimír Špidla. „Chceme též pomoci malým podnikům, aby se navzdory krizi mohly dále rozvíjet.“


Ze stávajících fondů EU by na tento plán bylo použito asi 100 milionů eur. Díky pomoci dalších finančních institucí, jako je třeba Evropská investiční banka, by se počáteční rozpočet mohl vyšplhat až na více než 500 milionů eur.

Mladí lidé, kteří chtějí začít podnikat nebo svůj malý podnik rozvíjet, získají finanční a odbornou pomoc a také školení ohledně sestavování obchodního plánu.

Pokud tento návrh schválí vedoucí představitelé EU a Evropský parlament, mohlo by být mikrofinancování občanům k dispozici již začátkem příštího roku.

Související odkazy: Portál EU pro malé a střední podniky

Zdroj: Evropská komise