Aktuálně

13. 7. 200913:34

Armáda stále pomáhá odstraňovat následky povodní

V neděli 12. července 2009 odpoledne ukončila svou účast na likvidaci následků červnových povodní skupina vojáků Armády České republiky, která pomáhala v moravskoslezském Jeseníku.

V pondělí 13. července 2009 tak občanům pomáhalo celkem 122 vojáků s 55 kusy techniky. Podle sdělení náčelníka štábu 15. ženijní brigády plukovníka Miroslava Vodehnala zaměřili geodeti o tomto víkendu mosty na Děčínsku. Po zpracování projektu, což by mohlo být ke 20. červenci 2009, následně vyrostou pod rukama armádních ženistů v Dolních Habarticích dva provizorní mosty. Každý z nich o délce asi 20 metrů.

„Ve středu 15. července 2009 přesně v 10.00 hodin začneme také s výstavbou dvou mostů na Novojičínsku, které budou vzdáleny asi 500 metrů od sebe, a to v Novém Jičíně-Životicích. Ty spojí důležitou místní komunikaci přes říčku Jičínku,“ uvedl plukovník Vodehnal a doplnil, že právě v těchto dnech budou hlavní prim v armádní pomoci občanům v povodněmi postižených obcích hrát specialisté ze ženijních útvarů spadajících pod velení 15. ženijní brigády v jihočeské Bechyni.

Podle sdělení velitele 7. mechanizované brigády v Hranicích plukovníka gšt. Ivo Střechy zůstává pod jeho velením pravděpodobně do středy 15. července 2009 v obcích Kunín a Šenov na Novojičínsku 46 jeho podřízených.

„Ano, jedná se většinou o manuální pomoc, ale spolu s mými vojáky je tam také třináct záchranářů z Olomouce a ti mají k dispozici svou techniku, takže mohou pomáhat při čištění koryta a břehů,“ potvrdil plukovník Střecha.

V jihočeských Malenicích pokračuje s odstraňováním škod, které způsobila rozvodněná říčka Volyňka, dvanáct vojáků z Bechyně. Za patnáct dnů nasazení odpracovali ve prospěch postižených obcí v Moravskoslezském a Jihočeském kraji vojáci a občanští zaměstnanci vojenské správy přes 68 280 hodin.

Zdroj: Ministerstvo obrany