Aktuálně

10. 8. 200914:13

Cestování po Evropě v roce 2009

Potřebné doklady

Občan ČR může cestovat do zemí Evropské unie na základě platného cestovního pasu nebo občanského průkazu. Doklady by měly být platné minimálně po dobu plánovaného pobytu mimo území ČR.

Občanský průkaz slouží jako cestovní doklad pouze pro jeho držitele. Pokud rodič cestuje pouze s občanským průkazem společně s dítětem, doporučuje se, aby dítě mělo vždy vlastní cestovní pas, a to i v případě, že dítě je zapsáno v občanském průkazu rodiče.

Děti zapsané v platném cestovním pasu rodiče mohou s rodičem, v jehož pasu jsou zapsány, překročit hranice bez vlastního cestovního dokladu, přičemž dítě zapsané do pasu rodiče před 1.9.2006 může takto cestovat do 15 let věku a dítě zapsané do pasu rodiče od 1.3.2008 může takto cestovat do 10 let věku (v období od 1.9.2006 do 29.2.2008 nebylo možné děti do pasu rodiče zapisovat).

V případě ztráty cestovního dokladu je nutné se obrátit na nejbližší zastupitelský úřad ČR, který za účelem návratu vystaví náhradní cestovní doklad. Tento doklad slouží k jednorázově cestě do ČR.

Peníze

Eurem se platí v 16 zemích EU.

Výběr peněz

Díky předpisům EU zaplatíte nyní kdekoliv v EU za výběr z bankomatu, za platbu kartou nebo za bankovní převod v eurech (do 50 000 EUR) stejně jako ve své zemi. Tato pravidla se vztahují i na transakce na eurových účtech v zemích mimo eurozónu a na platby ve švédských korunách.

Převoz hotovosti

Pokud vstupujete na území EU nebo jej opouštíte s hotovostí do 10 000 EUR, nemusíte nic hlásit. Hotovost překračující tuto částku musíte oznámit celním orgánům.

Cestování autem

Řidičské průkazy

Platný řidičský průkaz vystavený v členském státě EU je platný v celé EU. V některých zemích musíte mít u sebe při řízení kromě platného řidičského průkazu rovněž osvědčení o registraci vozidla.

Pojištění vozidel

Při cestách v rámci EU platí vaše povinné ručení automaticky jako zákonné pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla i v jiných zemích. To se týká rovněž Islandu, Norska a Švýcarska. Máte-li uzavřeno sdružené pojištění, ověřte si, zda se pojistné krytí vztahuje i na cesty do zahraničí.

Tzv. „zelená karta“ není při cestování v rámci EU povinná, slouží však jako mezinárodně uznávaný doklad o pojištění a usnadňuje uplatnění náhrady škody v případě nehody. Pokud u sebe nemáte zelenou kartu, měli byste mít doklad o pojištění vozidla.

Dálniční poplatky

Dálniční poplatky se platí v mnoha zemích, například v České republice, Francii, Itálii, Irsku, Maďarsku, Polsku, Portugalsku, Rakousku, Řecku, na Slovensku, ve Spojeném království a ve Španělsku. V některých zemích (v Rakousku, České republice, Maďarsku, Slovensku a Slovinsku) se poplatky platí zakoupením dálniční známky, kterou je nutno nalepit na přední sklo vozidla.

Zdravotní péče

Jako občané EU máte v případě, že na cestách onemocníte, nárok na zdravotní péči zdarma nebo za sníženou cenu. V některých zemích je péče zdarma, v některých se platí část nákladů, v jiných musíte zaplatit celou částku a potom žádat o proplacení. Schovávejte si proto všechny účtenky, recepty a stvrzenky.

Evropský průkaz zdravotního pojištění zjednodušuje postupy, odstraňuje byrokracii a urychluje úhradu výdajů. Pokud tento průkaz nemáte, vyžádejte si jej na místní pobočce zdravotní pojišťovny. Některé země přetiskují evropský průkaz na zadní stranu svých vnitrostátních průkazů, jiné vystavují zvláštní karty.


Cestovní pojištění

Zvažte možnost uzavření cestovního pojištění, neboť pouze některé země EU plně hradí náklady na lékařské ošetření. Nemoc nebo nehoda v zahraničí může znamenat i další náklady na dopravu, ubytování a zpáteční cestu, a je proto dobré být pojištěn i pro tyto případy.

Léky

Pokud užíváte léky na lékařský předpis, vezměte předpis s sebou. Berte s sebou pouze takové množství léků, které skutečně potřebujete, neboť větší množství může vzbudit podezření.

Domácí zvířata

Cestování s domácími mazlíčky je nyní díky novému cestovnímu pasu pro zvířata, který vám může vystavit každý veterinář, mnohem snazší. Každý pes i každá kočka musí mít svůj pas s údaji o platném očkování proti vzteklině. Do 30. června 2010 však Irsko, Malta, Švédsko a Spojené království vyžadují rovněž doklad o účinnosti očkování.

Zvíře musí být identifikováno pomocí elektronického mikročipu. Ten je již vyžadován v Irsku, na Maltě a ve Spojeném království, zatímco jinde do července roku 2011 k identifikaci stačí jasně čitelné tetování.

Nevíte si rady?

Celoevropské číslo tísňového volání 112

V případě nouze, ať jste kdekoli v EU (zatím kromě částí Bulharska), vytočte z nejbližšího pevného telefonu nebo z mobilu číslo tísňového volání 112, na které můžete volat zdarma.

Praktické informace o cestování najdete na stránkách Ministerstva zahraničí nebo na portálu EU.