Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

31. 7. 200911:59

Deník E15:Vláda vytipovala zájmy v Evropské komisi

Deník E15 ze dne 31.7.2009, Autor: Igor Záruba

Energetika, regionální politika, doprava, spravedlnost, svoboda a bezpečnost. To jsou čtyři pravomoci, na něž se chce podle informací deníku E15 soustředit při sestavování nové Evropské komise dočasný kabinet Jana Fischera. ODS a ČSSD, jak známo, chtějí o českém kandidátovi rozhodnout až po říjnových předčasných volbách.

„Můžu potvrdit, že mezi zainteresovanými členy vlády se v souvislosti se jmenováním nové Evropské komise nejvíce hovoří o těchto portfoliích. Není to ale konečný seznam,“ odpověděl na dotaz E15 ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Energetika byla jednou z priorit nedávného českého předsednictví, v regionální politice se točí hodně peněz, doprava nás zajímá jakožto tranzitní stát a v justici se tvoří důležité vnitřní předpisy, zní neoficiální zdůvodnění pro výběr těchto témat. Výběr portfolií má posloužit jako podklad pro diskuzi s politickými stranami.

„Teprve na základě výsledků těchto jednání a dosaženého konsenzu bude chtít vláda rozhodnout o jednom či několika málo postech, o které bude usilovat,“ upřesnil Füle. Obor zaměstnanosti, sociálních věcí a rovných příležitostí, které patří dosluhujícímu eurokomisaři Vladimíru Špidlovi (ČSSD), se do tohoto výčtu nevešel. Důvodem je obava, že ani Špidla (pokud by byl znovu postaven), ani někdo jiný z Česka by stejnou pravomoc nezískal.

„Vláda bude chtít napomoci k dosažení vnitrostátní shody jak v otázce preferované oblasti, tak příslušného kandidáta. Vycházíme z toho, že největší šance na naplnění našich ambicí budou, když se do výběru členů nové Komise zapojíme ve stejné době jako ostatní státy EU,“ dodal Füle. Česko se v minulých týdnech už pokusilo podle svědectví dobře informovaných zdrojů „oťukat“ v otázce svého komisaře končícího a nejspíše i staronového předsedu komise Josého Barrosa. Šéf unijní exekutivy, kterému české předsednictví významně pomohlo ke druhé nominaci, se však ke „vděku“ v podobě podané ruky nemá. „Pokaždé opakuje, že mu máme přinést jediné – jméno,“ uvedl nejmenovaný diplomat. „Lepší je samozřejmě uvažovat současně jak o kompetenci, tak o portfoliu. V době, kdy budou politické strany preferovat jiný postup, je vláda připravena vést debatu nejdříve o oblasti a až poté o tváři,“ uvedl ministr Füle.


Čtyři ostře sledované židle
Komisař pro energetiku: Andris Piebalgs (Lotyšsko) Komisař pro regionální politiku: Pawel Samecki (Polsko) Komisař pro dopravu: Antonio Tajani (Itálie) Komisař pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost: Jacques Barrot (Francie)