Aktuálně

5. 10. 200911:33

MPSV vyhlašuje Týden sociálních služeb v Česku

Ministerstvo práce a sociálních věcí a Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky vyhlašují „Týden sociálních služeb“.

Akce se koná od 5. do 11. října 2009, a to na různých místech České republiky. V rámci této akce se pracoviště sociálních služeb otevřou pro veřejnost. Lidé se tak budou moci seznámit s nabídkou sociálních služeb u nás.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka k Týdnu sociálních služeb říká:

„Každoročně stát na zajištění sociálních služeb a zajištění péče blízkými osobami přispívá desítkami miliard korun. Tato oblast přitom není jen o penězích, zákonech a standardech. Často je důležitý obyčejný lidský přístup, odhodlání, nasazení a pomyslná podaná ruka. Kultura národa se pozná podle toho, jak se chová ke svým znevýhodněným.“

Prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky Jiří Horecký uvádí:

„Chceme ukázat veřejnosti, že varianty, kvalita a úroveň sociálních služeb této země zaznamenaly od 90. let minulého století znatelné změny. Chceme upozornit širokou českou veřejnost na důležitost a nepostradatelnost sociálních služeb v každém moderním a vyspělém státě, tedy i České republice.“

Součástí Týdne je také 1. Výroční kongres poskytovatelů sociálních služeb, na kterém vystoupí zástupci státní správy, samosprávy a poskytovatelů sociálních služeb.

V České republice v současné době působí 2 268 poskytovatelů sociálních služeb (neziskové organizace, města a obce, obchodní společnosti, příspěvkové organizace krajů a obcí aj.). Sociální služby zaměstnávají více než 50 000 lidí, potřebují je mimo jiné senioři, osoby se zdravotním postižením, lidé, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučení aj.

Více informací o plánované akci naleznete na internetových stránkách www.tyden-socialnich-sluzeb.cz.