Aktuálně

2. 9. 200912:40

Koncert pro přírodu

Dnes se koná koncert napodporu přírody, na kterém vystoupí zpěvačka Lenka Dusilová a zpěvák Dan Bárta.

Koncert pro přírodu připravilo Ministerstvo životního prostředí a Správa Národního parku Šumava. Akce se uskuteční ve středu 2. září 2009 od 19 hodin v prostorách Státního zámku v Třeboni.

„Umělci, jako je Dan Bárta nebo Lenka Dusilová dokáží jistě velmi dobře oslovit především mladé lidi s tím, že ochrana přírody je něco, o co má opravdu smysl usilovat. To je důvodem, proč jsme se sešli a Koncert pro přírodu naplánovali,“ vysvětluje ministr životního prostředí Ladislav Miko.

„Jako místo konání Koncertu pro přírodu jsme zvolili Třeboň i kvůli blízkosti Národního parku Šumava, tedy největšího národního parku u nás a zároveň největšího území s původními přirozenými oblastmi,“ dodává ministr Miko. „Kromě toho je Třeboň branou CHKO Třeboňsko, nedaleko jsou nádherné Novohradské hory a samotné město má co nabídnout i po kulturní a historické stránce,“ dodává ministr.

„Chceme, aby si lidé přírodních památek začali vážit stejně jako památek kulturních či historických a aby sami cítili potřebu jedinečnost přírody chránit“, vysvětluje ministr Ladislav Miko hlavní poselství Koncertu pro přírodu.

„Upřímně, způsob života, jakým žiji, nebývá zrovna nejšetrnější ke mně samotné, natož ke krajině a přírodě, se kterou bychom správně měli být v symbióze. Myslím, že naše špatné návyky a postoje, které škodí přírodě a nám samotným, stojí za to měnit,“ komentuje svoji účast na akci Lenka Dusilová.

„Životní prostředí je pro mě osobně tak antropocentrický a zdiskreditovaný pojem, že jsem schopen jej ve vší vážnosti vyslovit jen v souvislosti se slovem ministerstvo,“ doplňuje Dan Bárta s úsměvem. „Návrat k ‚obyčejné‘ ochraně přírody považuji za zdravý a dokonce nutný. Plánovaný koncert v Třeboni považuji za dobrou příležitost, jak sdělit, že nejde jen o lidi, ale i o jiné tvory, jejichž jediný ‚hřích‘ spočívá v tom, že nejsou hospodářsky využitelní. Připadá mi, že jim dnešní doba příliš nepřeje, že se jim zoufale nedostává toho, co každý Evropan pro sebe považuje za samozřejmé. Totiž úcty a prostoru k důstojnému životu,“ dodává Dan Bárta.

Koncert pro přírodu se koná 2. září 2009 od 19:00 na nádvoří Státního zámku v Třeboni. Vstup je zdarma