Aktuálně

16. 9. 20099:49

Začíná Evropský týden mobility

Dnes bude v českých a moravských městech zahájena celoevropská kampaň Evropský týden mobility. Tato akce se koná již poosmé a zakončí ji Evropský den bez aut, jenž připadá na 22. září.

Cílem této akce je podpořit alternativní způsoby dopravy, které jsou z hlediska bezpečí, zdraví a životního prostředí přijatelnější.

Letos se kampaň zaměří na klima ve městech pod heslem „Naše město, naše klima“. Organizátoři tímto heslem chtějí zdůraznit, že dobré podmínky pro život ve městě mohou občané vytvořit sami tím, že změní své návyky. Například tak, že vymění auto za jízdní kolo, půjdou do práce či do školy pěšky nebo využijí veřejnou dopravou. Lidé také během Týdne mohou zastupitelům města/obce navrhnout, co by se dalo ve městě změnit, aby jejich město přispívalo ke klimatickým změnám co nejméně.

Ministerstvo životního prostředí koordinuje kampaň v rámci České republiky ve spolupráci s Evropskou komisí. Řada měst už připravuje program na jeden den či na celý týden.

Hlavní město Praha např. uzavře v neděli 20. září Smetanovo nábřeží a Palachovo náměstí automobilové dopravě a pozve všechny Pražany i návštěvníky města na promenádu po nábřeží bez aut. Do akce se zapojí i další městské části.

Evropský týden mobility se v roce 2009 stává jednou z klíčových osvětových kampaní v celosvětové kampani proti klimatickým změnám, Evropská komise chce kampaň tematicky směřovat ke schůzce v Kodani (30.11. – 12.12. 2009), kde se bude rozhodovat o budoucnosti mezinárodní smlouvy, která má nahradit dohodu z Kjóta.

Více informací naleznete na internetových stránkách ministerstva životního prostředí nebo na European Mobility Week