Aktuálně

28. 8. 200914:47

MMR od února přispělo 547 mladým lidem na koupi bytu

Ministerstvo od února 2009 opět vyplácí příspěvek k hypotečním úvěrům pro mladé do 36 let věku na pořízení staršího bytu.

Příspěvek je ve výši jednoho procentního bodu z úroku úvěru.

V období od února do července 2009, bylo nově podpořeno 547 úvěrů v celkovém objemu přes 730 milionů Kč. Zhruba polovina těchto úvěrů se týká hypotečních smluv, které byly podepsány již v předešlých letech, ale klient splnil podmínky podpory až nyní. Druhá polovina představuje nové úvěry uzavřené v prvním pololetí tohoto roku.

„Průměrná výše příspěvku na hypotéku při koupi staršího bytu je v letošním roce zatím 418,- Kč měsíčně,“ uvedl ministr Vondruška.

Z uvedených čísel lze nepřímo odvodit určitý propad v poskytování hypoték na starší bydlení ve srovnání s obdobím loňského roku. Vzhledem k odlišnému statistickému dopadu díky vyššímu zájmu o podporu v letošním roce je obtížné tento propad zcela přesně určit. MMR však odhaduje propad na úrovni menší než 10 % a trend směřuje k jeho snížení.

„Během prvních dvou letních měsíců června a července jsme u některých bank zaznamenali dokonce vyrovnání předchozí úrovně poskytnutého objemu hypoték,“ dodal ministr.

Na nové a z dřívějších let dále podporované hypotéky již bylo za prvních sedm měsíců roku 2009 vyplaceno na příspěvcích se státního rozpočtu dohromady téměř 5 milionů Kč.