Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

26. 8. 200911:00

České noviny: Asi 40 % lidí najatých na předsednictví zůstane v úřadech

České noviny ze dne 26.08.2009, Autor: čtk

Praha - Ve státní správě zůstane asi 40 procent zaměstnanců, které vláda najala na půlroční předsednictví Česka v EU. Vládu o tom dnes informoval ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle. Podle aktuálního vyhodnocení našly státní úřady k 15. srpnu místo pro 137 lidí ze 338 pracovníků předsednického týmu, kteří měli časově omezenou smlouvu.

Zájem o práci ve státní správě i po předsednictví projevilo přes 200 zaměstnanců. Úřednická vláda premiéra Jana Fischera v červnu oznámila, že chce experty podílející se na předsednictví ve státní správě udržet. Místo tedy bude nadále hledat pro dalších asi 70 lidí z předsednického týmu.

Jednotlivá ministerstva dostala od vlády za úkol nabízet těmto lidem volná místa ve svých úřadech. Fischerova vláda ale zároveň kvůli krizi plánuje úsporná opatření. Hodlá například všem resortům odebrat peníze za takzvaná neobsazená místa či zmrazit mzdy. "Zájmem české státní správy je udržet lidi, kteří během předsednictví ukázali své profesní kvality, aniž by byly překročeny plánované počty státních zaměstnanců pro další roky," řekla dnes ČTK Füleho mluvčí Marie Faturová.

Na předsednictví se podílelo kolem 1500 úředníků. Hodně posílilo například stálé české zastoupení v Bruselu, ze 120 se tam počet zaměstnanců zvýšil na přibližně dvě stovky lidí. Většina pracovníků, kteří i po předsednictví pokračují ve státní službě, jsou právě lidé vracející se z české mise v Bruselu zpět do ČR, zejména na ministerstvo zahraničí.

Vláda do předsednického týmu, kterému nabízí další možnost uplatnění, počítá jen lidi, kteří byli zaměstnanci některého státního úřadu. Asi 50 dalších lidí, kteří se předsednictví věnovali, ale pro vládu pracovalo na základě dohody o pracovní činnosti. O přijíždějící delegace se staralo 70 styčných důstojníků, kteří se také do vládních seznamů "předsednických zaměstnanců" nepočítají.

Na půlroční vedení unie se vláda připravovala dlouhou dobu před ním. Za přípravu a průběh akce plánovala utratit 1,9 miliardy korun. Další zhruba miliardu ale utratila za předsednictví jednotlivá ministerstva z peněz, které nebyly vyčleněny speciálně pro vedení EU. Konečné vyúčtování vláda čeká na podzim.