Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

4. 9. 20099:20

ČT24: Winton Train dorazil do Londýna

ČT24 ze dne 4.9.2009

Přivítání vlaku Winton train v Londýně Londýn – Krátce před polednem přijel na londýnské nádraží Liverpool Street station historický vlak Winton Train, který se vydal na cestu v úterý z pražského hlavního nádraží. Cesta vlaku připomíná hrdinský skutek sira Nicholase Wintona, který v roce 1939 nechal vypravit z Prahy vlaky s převážně židovskými dětmi do exilu ve Velké Británii. Winton tak zachránil život 669 dětem.

Stejnou trasu, kterou jely vlaky před 70 lety, absolvoval i ten Wintonův letos během čtyř dnů. Tentokrát vezl dvaadvacet pasažérů, kteří přímo zažili Wintonův dobrý skutek. Dalších pět Wintonových dětí se k nim dnes ráno připojilo v anglickém přístavu Harwich.

Vlak přijel na londýnském nádraží Liverpool Street k nástupišti číslo 10, kam přijížděly i Wintonovy soupravy v roce 1939. Přímo na nástupišti přivítal pasažéry i stoletý sir Winton. Dojezdu vlaku do Londýna se zúčastnili i český ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle a předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, který předal Wintonovi čestnou plaketu sněmovny.

Vlak uvítala v Londýně také kapela hrající dobovou hudbu a zástup novinářů a zvědavců. Projektu věnují značnou pozornost i místní média. Listy píší o britském Schindlerovi a BBC vysílá průběžně reportáže z vlaku. "Je skvělé vás všechny vidět po sedmdesáti letech," řekl Winton na nádraží zúčastněným, kteří ho zahrnuli bouřlivým potleskem. "Už by ale nemělo trvat tak dlouho, abychom se tu sešli znovu," dodal. "Uspořádat něco takého jistě muselo být daleko těžší než to, co jsem před sedmdesáti lety dělal já. Ale děkuji za úsilí organizátorů," řekl Winton se svým typickým britským humorem.

"Cítím se krásně, my jsme víc populární než fotbalisti. Byla to krásná cesta, pan Winton vypadá báječně a všechno je v pořádku," řekla Ruth Hálová, jedno ze zachráněných Wintonových dětí.

Winton Train táhla ve Velké Británii parní lokomotiva Tornado, kterou loni pokřtil princ Charles. Chlouba britských železnic se stavěla podle plánů ze čtyřicátých let, dělníci na ní pracovali celých 14 let. Winton Train dorazil do Londýna symbolicky 4. září – v den, kdy Británie v devětatřicátém vstoupila do války.

Po slavnostním uvítání na londýnském nádraží se "Wintonovy děti" přesunuly na českou ambasádu, kde zhlédnou ukázku z chystaného dokumentárního filmu Nickyho rodina, který režisér Matěj Mináč natáčel přímo ve vlaku. Právě Mináč nemalou měrou přispěl k "objevení" Wintona.

První vlak s Wintonovými dětmi odjel z pražského hlavního nádraží v květnu 1939. Celkem se Wintonovi podařilo z protektorátu odvézt 669 dětí, jejichž rodiny za války z velké části zahynuly. Vlak, který měl odjet z Prahy 1. září 1939 s více než dvěma stovkami dětí, již nacisté vypravit zakázali.