Archiv zpráv sekce pro Evropské záležitosti

15. 9. 20098:42

Kanada zvažuje otevření vízového oddělení v ČR

České noviny ze den 15.9.2009; Autor: čtk

Brusel - Kanada zvažuje otevření vízového oddělení v Praze, aby Češi nemuseli kvůli vyřizování víz do Kanady jezdit až do Vídně. Komplikují to prý ale ekonomické problémy. Po jednání EU v Bruselu to řekl český ministr zahraničí Jan Kohout.

Současně dodal, že zatím není možné hovořit o nějakém výrazném pokroku v řešení česko-kanadského sporu. "Pohyb není veliký. Vnímání toho problému je zatím z obou stran odlišné," řekl Kohout.

Kanada zavedla pro Čechy v červenci víza a stejně jako před lety to zdůvodnila velkým počtem českých žadatelů o azyl. Situace vyvolala diplomatické napětí mezi oběma zeměmi.

Češi nejsou s dosavadním pokrokem spokojeni. Obrátili se i na EU, aby pomohla rozhodnutí o vízech zvrátit. Zatím se čeká na zprávu Evropské komise, která situaci analyzuje a která by měla nastínit, co by unie mohla v této věci dělat. Dokument by komise mohla podle českých představitelů předložit již v říjnu po ministerské schůzce EU-Kanada.

Česko má dvě základní podmínky, které je třeba naplnit, aby bylo možné se posunout dál. Jde jednak o otevření vízového oddělení v Praze a jednak o to, aby se otevřeně řeklo, že za celým problémem je z velké části snadná zneužitelnost kanadského azylového systému.

Kohout i ministr pro evropské záležitosti Štefan Füle zdůraznili, že při hledání řešení cítí podporu jak u Evropské komise, tak u švédského předsednictví. Dnes se České republiky zastala na jednání ministrů zahraničí i třeba Itálie.

"Vystoupila... ve smyslu, že poskytování azylu občanům členských zemí EU je cosi, co by nemělo být a co nemá oprávnění, protože se jedná o uskupení států, v jejichž základních hodnotách je ochrana lidských práv a demokracie," nastínil italský postoj Kohout.